0
Fotocredits: 'Cacaoboom, Ivoorkust', SOCODEVI

Flash VoedselketenVaccineren en modelleren tegen cacaovirus

Het was een rampjaar voor cacaoboeren. Zware regenval, droogte, plagen en ziektes - alles liet de cacao-oogst mislukken. Eén van de boosdoeners is de ‘swollen-shoot ziekte’. Maar Amerikaanse onderzoekers hebben ontdekt hoe de verspreiding van dit virus zo goed mogelijk tegen is te gaan.

De ‘gezwollen-scheut’ ziekte vermindert in eerste instantie de cacao-opbrengsten van geïnfecteerde bomen, daarna sterven ze af. In Ghana, waar een groot deel van de cacaoproductie plaatsvindt, resulteerde de ziekte in een oogstverlies dat opliep tot 50%. Wolluizen die de bladeren, knoppen en bloemen van de cacaoboon aanvreten, verspreiden het virus. Pesticiden werken niet, maar er bestaan wel vaccinaties tegen het virus. Die zijn wel een beetje duur en een gevaccineerde boom produceert minder cacao dan een niet gevaccineerde.

De wolluizen verspreiden zich door van boom tot boom over te springen, door mee te liften op de rug van mieren of door met de wind mee te waaien. De onderzoekers creëerden een model om de verspreiding van het virus te dwarsbomen. Het model biedt cacaotelers een leidraad om de perfecte afstand tussen bomen te bepalen, zodat de wolluizen zich niet meer van boom tot boom kunnen verspreiden. Tegelijkertijd houdt het model rekening met de kosten voor de boer.

Phys.org - World's chocolate supply threatened by devastating virus, 25 apr 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.