Ongeveer driekwart van de wereldwijde cacaoproductie komt uit West-Afrika. Ghana en Ivoorkust zijn de grootste leveranciers van cacaobonen.

Uitgerekend in die landen speelt zich dit moment een nachtmerrie af. Een groeiend aantal bomen krijgt de swollen-shoot ziekte. De ‘gezwollen scheut’-ziekte vermindert in eerste instantie de cacao-opbrengsten van de geïnfecteerde bomen. Uiteindelijk sterven ze af.

“Ongeveer 16% van de cacao-gewassen in Ghana is besmet,” laat George Ameyaw, senior wetenschapper aan het Cacao Research Institute, weten aan Bloomberg.

Ongeveer een eeuw geleden werd deze ziekte ontdekt, maar er is nog geen methode ontdekt om de cacaobomen te genezen. Wel is er sinds kort een detectiemethode waarmee men kan herkennen welke bomen besmet zijn. Onderzoekers zeggen dat het nog wel jaren kan duren voor de bomen door menselijk ingrijpen genezen kunnen worden.

De ‘gezwollen scheut’-ziekte doet sterk denken aan de ‘Panama’-ziekte die de banaan bedreigt. Om de mens toch van bananen te voorzien, zijn onderzoekers van de WUR en KU Leuven bezig met de ontwikkeling van een resistente banaan.

Net als voor bananen zou ook een resistente cacaosoort ontwikkeld kunnen worden. Tot die tijd staat de cacaoteelt onder druk en lopen de (toch al niet rijke) cacaoboeren inkomen mis door mislukte oogsten. Reken dus op duurdere chocolade.
Bloomberg - Bloomberg - Are you a robot?
Reageer
  • Deel
Druk af