3
Fotocredits: Lege wijnflessen, Pxhere

Flash PerspectiefVaarwel nieuwe wijnflessen, hallo hergebruikte wijnflessen

Glasrecycling, en dus het omsmelten van een wijnfles naar een nieuwe, is helemaal niet zo duurzaam. Hergebruik van de fles, dus het omspoelen van de fles zoals gebeurt bij bierflesjes met statiegeld, is veel duurzamer. Daarom is wijndistributeur Walraven Sax samen met bierbrouwerij AB InBev en muziekpodium Tivoli Vredenburg een pilot gestart voor een circulair flessensysteem.

Met de herbruikbare flessen kan de wijnsector wel 51% CO2 besparen en daalt het waterverbruik met 70%, omdat de sector geen water meer hoeft te gebruiken in het productieproces van de flessen.

Het opzetten van de pilot was nog een flinke uitdaging. Na een aantal eerste tests bleek dat bestaande flessen omspoelen en hergebruik de kans op een breuk in het glas vergroot. Walraven Sax benaderde meerdere spoelbedrijven die helaas zeiden dat het met de bestaande flessen niet mogelijk is om aan de eisen te voldoen.

De Italiaanse start-up Cantina alla Spina bood een oplossing: een nieuwe, herbruikbare fles die tegen een stootje kan. Samen met Duitse partners is Cantina alla Spina al succesvol in Berlijn.

De pilot in Tivoli Vredenburg is eind april gestart en duurt drie maanden. Als de pilot succesvol blijkt, heeft Walraven Sax ambitie om een nationaal herbruikbaar wijnflessensysteem op te zetten.

Pilot circulaire wijnflessen bij TivoliVredenburg - Duurzaam Ondernemen, 8 mei 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Mark Soetman
Mark Soetman Levensmiddelenproductie
  • #3
  • 12 mei '24
  • 18:35

Leuk! Die had ik zelf gemist. Ze zegt het goed. Dit waren de wijnen van een gelauwerd Bourgogne boer die ook in de Languedoc is gaan werken.
Het lastige is (voor een partij als Vindict) dat de volumes te laag liggen. Ik heb HEMA nog geprobeerd aan te haken maar Hub wilde daar niet aan. Het is oprecht kansrijk. Zeker met de parafernalia als de neopreen (surfpak) hoes.

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
Mark Soetman
Mark Soetman Levensmiddelenproductie
  • #1
  • 12 mei '24
  • 16:53

Jaren geleden brak ik al eens een lans voor B.I.B. In Nederland verkeerd geïntroduceerd (baggerwijn in tweekleurenprint dozen) ontwierp ik samen met Huib Edixhoven voor Vindict de Vindicube. Het is namelijk de beste methode voor 99% van de witte en 98% van de rode wijnen. Alleen bewaarwijn heeft voordeel van glas en kurk. Dat is een handje pinda’s.
Mocht Walraven Sax willen, ís herintroduceren zo gepiept. Zeker in horeca.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.