4
Fotocredits: Haven Antwerpen, Panoramio

Flash VoedselketenTrekkergroepen blokkeren vanmorgen Antwerpse haven

Belgische boeren hebben zich de afgelopen dagen voorbereid op een grootschalig protest rond de haven van Antwerpen. Dat meldt Het Laatste Nieuws op basis van Whatsapp-verkeer dat de krant heeft kunnen inzien.

Ze zijn van plan alle toegangswegen af te sluiten. Als voldoende boeren komen opdagen, kunnen de acties zich mogelijk ook uitbreiden naar de havens van Gent en Zeebrugge. De boeren spreken van een "algemene mobilisatie".

De Vlaamse boeren ervaren na de acties van afgelopen maand nog steeds gebrek aan perspectief en oplossingen voor de landbouwsector. De boeren willen een oplossing voor de stikstofcrisis die het land treft. Die wordt niet opgelost door de opgeschorte maatregelen ten aanzien van braaklegging van akkers en pesticidenreductie die de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen de boeren overhaast bood. Stikstof is een vraagstuk dat overheden van lidstaten zelf moeten oplossen. In Vlaanderen staat een koude sanering voor de deur omdat er geen opkoopregelingen zijn.

De actie zou dinsdagochtend vroeg starten. Afgelopen maand hebben soortgelijke acties al voor miljoenen euro’s schade veroorzaakt in de havens van Zeebrugge en Antwerpen, waar boeren de Waaslandhaven, de Noordzee Terminal en de site van chemiebedrijf BASF blokkeerden. De blokkades worden georganiseerd door wat we in Nederland 'trekkergroepen' noemen. De officiële boerenorganisaties benadrukken er geen hand in te hebben. De acties zijn illegaal. Het afsluiten van openbare infrastructuur en bedrijven valt niet onder de uitoefening van het betogingsrecht en is dus strafbaar.

Het Antwerpse stadsbestuur roept de regering op overtreders te identificeren en aan te pakken.

HLN - Jonge boeren gaan toegangswegen naar Antwerpse haven bezetten - Stadsbestuur: ?Gijzelen van hele economie is niet aanvaardbaar?, 13 feb 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #4
  • 15 feb '24
  • 0:36

Volg nog steeds het linkje naar De Standaard: de boeren blijven protesteren, de regering komt er niet uit en de groene organisaties protesteren.

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #3
  • 13 feb '24
  • 22:31

Via de Standaard een timeline van de ontwikkeling van de gebeurtenissen van vandaag.

Laatste bekende stand:
Nachtploegen in Antwerpse haven wel opgeroepen, blokkades ongewijzigd
Na problemen met de namiddagploegen door het boerenprotest in de Antwerpse haven zijn de nachtploegen wel gewoon opgeroepen. Dat zegt werkgeversorganisatie Voka dinsdagavond. "Volgens onze info worden alle nachtploegen opgeroepen. We hopen dat, door het onderhoud tussen een aantal jonge boeren met minister Zuhal Demir (N-VA), de boeren hun wurggreep wat gaan lossen."

Ondertussen gaan de blokkades rond de haven wel onverminderd door. De federale politie laat weten dat de situatie op het terrein al de hele dag ongewijzigd is. Dat zal volgens de boeren ook zo blijven, tot hun eisen gehoord worden. Rond 18.30 uur dinsdagavond is minister Demir in gesprek gegaan met een delegatie landbouwers in het Antwerpse provinciehuis.

Frank Eric van der Meer
Frank Eric van der Meer tuinman met biodiversiteit
  • #2
  • 13 feb '24
  • 10:13

"De actie gaat uit van individuele boeren, de Boerenbond of het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) zijn niet als organisator betrokken bij het protest. Het ABS juicht de protesten wel toe." lees ik.
Er is een enorme bias wat betreft demonstreren.
Hier lees ik: waar-blijven-de-longcovidprotesten ? Ze kunnen niet eens demonstreren, zijn te moe. Ze kunnen geen tractor nemen, ze worden bijna vergeten.

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.