1
Fotocredits: 'Bier', Engin Akyurt, via Pexels

Flash VoedselketenToevallig een lekker alcoholvrij biertje ontwikkelen

Door een flinke portie toeval ontwikkelde Wim Swinkels een alcoholvrij bier. De op 3 augustus overleden telg uit het Brabants brouwersgeslacht was in 1986 brouwmeester van Bavaria. De 300-jarige Lieshoutse familiebrouwerij Bavaria gaat sinds 2018 door het leven als Swinkels Family Brewers.

In de functie van brouwmeester bracht Swinkels wetenschappelijke kennis en het praktische brouwproces bij elkaar. In 1986 (een paar jaar voor de 'Bucklerlul’ (1989)) hoorde hij over een Finse methode om het brouwproces te versnellen. Als echte techneut sloeg Swinkels aan het experimenteren. Min of meer onbedoeld bleek uit het nieuwe reactorvat voor het Bavaria-pils een biertje met nauwelijks alcohol te komen. Het had wel de typische smaak van Bavaria en zo werd Bavaria Malt geboren.

Bavaria lanceerde dat bier eerst in enkele islamitische landen. Later kwam het ook in Nederland op de markt. De brouwerij kreeg er een patent op en dat heeft een enorme technologische voorsprong gegeven, zegt de huidige Swinkels Family Brewers-baas Peer Swinkels, een neef van Wim.

Of het echt het eerste alcoholvrije bier was, zoals de Volkskrant schrijft, is de vraag. Wikipedia weet dat het eerste Nederlandse alcoholvrije bier al in 1918 op de markt werd gebracht.

de Volkskrant - Tijdens zijn experimenten met het brouwproces vond Wim Swinkels het alcoholvrije bier uit, 3 okt 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Rene Smit
Rene Smit toerisme & yoga
  • #1
  • 7 okt '23
  • 14:34

Wat is de typische smaak van Bavaria bier??

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.