0
Fotocredits: Park Güell, Barcelona, Mattías Callone, via Flickr

Flash PerspectiefToerist is waterzondebok in Barcelona

In Barcelona is het een dorre boel. Vergeelde gazons en droogstaande fonteinen. Zelfs de stranddouches zijn dicht. Net als de rest van Spanje kampt de stad met een historische droogte.

De stad steekt een beschuldigende vinger uit naar een bijzondere zondebok. De toerist. Die is dit jaar veel minder welkom. De vele toeristenhotels in de populaire stedentripbestemming verbruiken 8 à 12% van al het water in Barcelona.

Volgens het collectief Aqua es vida (water is leven) verbruikt een 'luxe' toerist vijf keer meer water dan een inwoner van Barcelona, schrijft Franceinfo. Zorgwekkend, want sinds 1 maart zijn er in de regio waterregulerende maatregelen van kracht. Er is al niet genoeg water voor de plaatselijke bevolking.

De hotels doen hun best om water te sparen. Kranen met drukverminderaars, filteren en zelfs jaar op jaar hergebruiken van zwembadwater en hergebruik van douchewater in de toiletreservoirs zijn enkele van de maatregelen die hotels nemen. Dan nog ligt het gemiddelde verbruik per toeristische klant op 250 liter water per dag. Dat is al meer dan de 230 liter die de Catalaanse overheid de inwoners toestaat en bijna het dubbele van de 117 liter die de Barcelonezen per dag verbruiken.

FranceTVinfo - Sécheresse en Espagne : à Barcelone, le tourisme, très gourmand en eau, pointé du doigt, 5 mei 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.