FlashTekort gele spliterwten zet door

Op het maken van vlees is de akkerbouw prima ingesteld. Vleesvervangers zijn echter een forse uitdaging. Met een wereldwijd marktaandeel van nog lang geen 0,1% ontwricht de net-echte-namaakburger van Beyond Meat en nog wat van die op bonen gebaseerde nepvleesproducten de markt voor gele spliterwten. Die zijn super eiwitrijk. Opeens is er een zwaar tekort. Vermomd als vlees brengen die erwten rond de €25 per kilo op. Wij voorspellen: dat tekort houdt nog wel een tijdje aan.

Nu.nl - Tekort aan gele spliterwt door populariteit vegaburgers | NU - Het laatste nieuws het eerst op NU.nl, 5 jul 2019
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #5
  • 7 jul '19
  • 21:13

Jos, waar zouden we zijn zonder echte expertise! En dat meen ik. Dank voor je bijdragen! Heel wat pers kan daar van leren. Goddank hebben we het vertrouwen dat mensen zoals jij hier laten zien hoe het echt gaat in de wereld.

Jos Hugense
Jos Hugense levensmiddelenproductie
  • #4
  • 7 jul '19
  • 20:58

zo is dat precies Sytske. En zeker niet alleen Beyond Meat, dat is een spettertje op een gloeiende plaat ten opzichte van die totale 275.000 ton. Nog steeds maakt vega niet veel meer uit dan 2,5% van de productie van dierlijk, in de westerse wereld wel te verstaan. Dat zegt al genoeg. De snelst groeiende afnemers van pea protein in de wereld zitten in Azie.

Sytske Barkhuis
  • #3
  • 7 jul '19
  • 17:11

Ik weet dat mijn ene zus vegan eiwitpoeder van Orange Fit heeft en daar gebruiken ze ook gele spliterwten voor. Misschien dat de vraag vanuit Beyond Meat meer de druppel is die de markt wat ontwricht?

Jos Hugense
Jos Hugense levensmiddelenproductie
  • #2
  • 6 jul '19
  • 20:52

Rekenmachien weer niet gepakt redactie? 275.000 ton erwten eiwitconcentraat in vleesvervangers? Komkom, die markt voor erwteneiwit bestaat al heel lang en is erg groot. Ik herinner me nog de start van Roquette in Dieppe pakweg 15 jaar of nog langer geleden. Vandaag is de productiecapaciteit in Saskatchewan mega. Een wereldwijd gebruikt eiwit in allerlei foodproducten. Dat bepaalde getextureerde erwteneiwitten voor de vega industrie schaars zijn door gebrek aan extrusiecapaciteit en dat de extra vraag vanuit vega voor wat hogere prijzen zorgt is mogelijk, maar laten we nou niet doen alsof er tekorten ontstaan in de primaire productie door vraag vanuit vega. Echt teveel eer.

Theo Jonkhart
Theo Jonkhart Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en
  • #1
  • 5 jul '19
  • 23:36

Goed voor de boeren dus.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.