6
Fotocredits: 'Delivery', Pxfuel

Flash Dagelijkse KostTas maaltijdbezorger bron van bacteriën

Restaurants moeten aan allerlei voedselveiligheidsmaatregelen voldoen en de inspectie komt regelmatig controleren. Maar bij een thuisbezorgde maaltijd houdt de verantwoordelijkheid voor de voedselveiligheid op bij de draagtas van de bezorger.

En in die tas wemelt het van de bacteriën, ontdekte het Italiaanse culinaire tijdschrift Gambero Rosso. Het blad liet een aantal draagtassen onderzoeken door een laboratorium in Rome. Eén probleem met de voedselveiligheid hangt samen met de temperatuur: koude sushi die niet koud genoeg en hete pizza die niet warm genoeg blijft. Geen paniek, want de bezorgritjes zijn niet lang genoeg om bacteriën zich ongebreideld te laten vermenigvuldigen. Die bacteriën zelf zijn een veel groter probleem. In één van de onderzochte tassen, die er op het oog schoon uitzag, bleken 200 bacteriekolonies langs de wanden te zitten. Gemiddeld zaten er drie keer zoveel bacteriën in een tas als toegestaan is op de vloer van een restaurant, wil de inspectie de tent niet sluiten.

Bacteriële verontreiniging in de bezorgtassen is geen louter Italiaans probleem, schrijft Nieuwsblad. Ook in België en Nederland ligt de bezorgtas onder de loep. In overleg met het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) stelde de vakgroep voedselveiligheid en -kwaliteit van de UGent voor de sector een autocontrolegids op. En in Nederland doet de NVWA onderzoek, waarvan de uitkomst eind dit jaar verwacht wordt.

Nieuwsblad - Maaltijdbezorgers brengen honderden bacteriën mee: Italiaans onderzoek stelt grote vragen bij voedselveiligheid, 3 jul 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Theo Jonkhart
Theo Jonkhart Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en
  • #6
  • 5 jul '23
  • 12:18

Gambero Rosso link komt uit op talloze artikels behalve die over de levensgevaarlijke tas van de maaltijdbezorger.
Wat maakt het eigenlijk uit dat de wanden der tas vol zitten met bacillen?
De etenswaren zijn verpakt en slingeren toch niet los door de tas?

Ton Terlouw
Ton Terlouw Bodemvruchtbaarheid, plantweerbaarheid
  • #5
  • 4 jul '23
  • 14:51

Bacteriën zijn overal, en hoe meer je er mee in aanraking komt hoe beter je afweer systeem, totdat het een keer echt fout gaat en je een auto-immuun ziekte krijgt die je leven volledig in de war gooit. We worden ons steeds meer bewust van auto-immuun ziektes.

Wanneer is biodiversiteit, in en op het lichaam, gezond en wanneer niet?

Misschien zijn er onder de lezers van Foodlog mensen die hier iets zinnigs over kunnen zeggen.

Astrid Spijkers
  • #4
  • 4 jul '23
  • 14:21

Ach, we zijn al hoeveel duizend/miljoen, geen idee? jaar aan het overleven en evolueren tussen allerlei bacteriën, ziektekiemen, virussen enz enz, zouden we nu echt ineens dood neervallen van die paar die misschien op de verpakkingen zitten van je bezorgmaaltijden? Daar 'evolueren' we ook wel weer omheen. Af en toe wat bacteriën zijn goed voor het immuunsysteem.

Carolien Makkink
Carolien Makkink Diervoeding
  • #3
  • 4 jul '23
  • 9:04

Ik kan ook niet zo veel met dit bericht. 200 kve klinkt veel, maar hoeveel bacteriën zitten er thuis op je aanrecht? En wat zijn dat voor bacteriën? Van de meeste bacteriën heb je helemaal geen last.
En dat thuisbezorgde eten eet je toch meteen op?

Ik moet ook altijd lachen om die desinfecterende huishoudzeep/handzeep die 99% van de bacteriën doodt. Het gevaar zit 'm juist in die 1%, die onder controle wordt gehouden door de 99% 'good guys'. Dus maak de good guys niet dood!

Wouter de Heij
Wouter de Heij R&D en Innovatie in Voedseltechnologie
  • #2
  • 3 jul '23
  • 23:20

Wat dacht je van die statiegeld bekers en bakjes die je straks meeneemt? Of die toevallige katten of hondenharen die je via dat bakje laat vallen in de koelvitrine van de snackbar. Of wat dacht je van de handen van de medewerkers in een keuken? Of niet schoonmaken in de Horeca? Of ...

Ja ja risico's zitten overal. En gelul over 200 kVE op een oppervlak zonder erbij te vertellen of het alleen maar aëroob kiemgetal is (meestal melkzuur of een schimmel) of juist een pathogeen zegt me niks. Vooralsnog leuke PR, niet meer niet minder.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.