Fotocredits: 'Delivery',
Pxfuel
Restaurants moeten aan allerlei voedselveiligheidsmaatregelen voldoen en de inspectie komt regelmatig controleren. Maar bij een thuisbezorgde maaltijd houdt de verantwoordelijkheid voor de voedselveiligheid op bij de draagtas van de bezorger.
En in die tas wemelt het van de bacteriën, ontdekte het Italiaanse culinaire tijdschrift Gambero Rosso. Het blad liet een aantal draagtassen onderzoeken door een laboratorium in Rome. Eén probleem met de voedselveiligheid hangt samen met de temperatuur: koude sushi die niet koud genoeg en hete pizza die niet warm genoeg blijft. Geen paniek, want de bezorgritjes zijn niet lang genoeg om bacteriën zich ongebreideld te laten vermenigvuldigen. Die bacteriën zelf zijn een veel groter probleem. In één van de onderzochte tassen, die er op het oog schoon uitzag, bleken 200 bacteriekolonies langs de wanden te zitten. Gemiddeld zaten er drie keer zoveel bacteriën in een tas als toegestaan is op de vloer van een restaurant, wil de inspectie de tent niet sluiten.
Bacteriële verontreiniging in de bezorgtassen is geen louter Italiaans probleem, schrijft Nieuwsblad. Ook in België en Nederland ligt de bezorgtas onder de loep. In overleg met het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) stelde de vakgroep voedselveiligheid en -kwaliteit van de UGent voor de sector een autocontrolegids op. En in Nederland doet de NVWA onderzoek, waarvan de uitkomst eind dit jaar verwacht wordt.
Nieuwsblad - Maaltijdbezorgers brengen honderden bacteriën mee: Italiaans onderzoek stelt grote vragen bij voedselveiligheid,
3 jul 2023