0
Fotocredits: 'Wild Pig Sausage Grill Girls', Taipei, Jorge Gonzalez

Flash Dagelijkse KostTaiwan eet geen Chinees meer

Taiwan wil zich niet Chinees noemen, is niet mainland China en dus eet je er ook niet Chinees. Het groeiende bewustzijn voor de eigen identiteit en democratie van Taiwan leidt tot meer aandacht voor de eigen eetcultuur, aldus de Volkskrant.

De Taiwanese eetcultuur werd lange tijd onderdrukt. Veel Taiwanese gerechten hebben hun oorsprong in de Chinese provincies Fujian en Guangdong. In de 18e en 19e eeuw emigreerden veel inwoners uit deze provincies naar Taiwan en in 1949 vestigde de Nationalistische Partij (KMT, Kwomintang) zich in Taiwan toen die de burgeroorlog tegen de Chinese Communistische Partij verloor. Onder leiding van de KMT bleef het zelfbeeld van Taiwan Chinees. De regering promootte de Chinese cultuur en keuken.

Toen Taiwan in de jaren '90 van de vorige eeuw democratisch werd en zelfvertrouwen kreeg, veranderde die houding. De Taiwanezen realiseerden zich dat hun keuken niet alleen een Chinese oorsprong heeft maar inmiddels ook vele andere invloeden kent, van de inheemse bevolking tot de Japanse kolonisatoren en de Amerikaanse bondgenoten. De Taiwanese keuken is niet Chinees. Het klimaat, de rituelen en de ingrediƫnten zijn anders. Bovendien eet je in Taiwan echte Taiwanese noedels.

Inmiddels sluiten Chinese restaurants in Taiwan hun deuren of hebben ze Taiwanese gerechten op de kaart. Van de 44 restaurants met een Michelinster in Taiwan serveren 10 restaurants de Taiwanese keuken en slechts 4 de Chinese keuken.

de Volkskrant - Ook in zijn eetcultuur neemt Taiwan afstand van China: ?De Taiwanese keuken staat op zichzelf?, 21 mrt 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.