0
Fotocredits: 'Carrefour City', uitsnede, via Gondola

Flash VoedselketenSupermarkt Carrefour wil juist loonsverlaging

In gesprek met de Belgische zakenkrant De Tijd zegt topman Geoffroy Gersdorff van Carrefour België dat hij de salarissen van zijn winkelpersoneel wil korten. De grote vestigingen van de supermarktketen bij onze zuiderburen zouden te lijden hebben onder de last van te hoge lonen.

Daar moet een oplossing voor komen omdat de eigen winkels anders in financiële problemen komen, zegt Gersdorff met zoveel woorden. In Nederland staken op dit moment medewerkers van Albert Heijn juist voor loonsverhoging met ruim 14%. Ze vinden dat ze gecompenseerd moeten worden voor de sterk gestegen kosten van het levensonderhoud als gevolg van de hoge inflatie.

In België speelt een specifiek probleem. Het land is overbewinkeld geraakt onder druk van de toevloed van aanvankelijk Franse en later Nederlandse supermarktformules. Dat zet grote druk op de marges (een goed lopende supermarkt houdt voor aftrek van belastingen circa 4-5% van zijn omzet over als winst). In combinatie met de inflatie zou die druk te zwaar zijn. De supermarkten in België zitten bovendien in een gunstige CAO als de winkels eigendom zijn van de winkelformule. Om die reden wil de Delhaize, de Belgische dochter van Ahold-Delhaize, haar laatste winkels van de hand doen om ze te laten exploiteren door zelfstandige ondernemers die het merk blijven voeren. Zulke ondernemers zijn aan een minder gunstige CAO gebonden.

De vakbonden zeggen dat ze open staan voor oplossingen, maar willen niet meewerken aan een verlaging van de lonen. Onderwijl zet Lidl in België druk op de markt door in te zetten op prijsverlagingen op 250 producten tot maar liefst -34%.

HLN - Topman Carrefour eist lagere lonen in supermarkten: ?Status quo is geen optie?, 30 apr 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.