3
Fotocredits: 'Boerensloot', Martijn, via Flickr

Flash PerspectiefStikstofbeleid wordt hard tegen hard

Er is weer een nieuw rapport over stikstof van een autoriteit. Ditmaal gaat het om het rapport Een effectiever Nationaal Programma Landelijk Gebied vergt prioritering door Rijk en provincies van het Planbureau voor de Leefomgeving, mede opgesteld door de universiteit van Wageningen, Deltares en het RIVM.

Iedere gerespecteerde krant schrijft op basis daarvan nu dat de stikstofdoelen van de provincies onhaalbaar zijn. De provincies zeggen nu al minimaal €58 miljard nodig te hebben voor dat falende beleid. Het kabinet heeft er echter maar €24 miljard voor over. Dat betekent dat wat we ook ook uitgeven, de natuur het niet zal redden volgens de gemaakte sommen van de autoriteit. Het is dan ook weggegooid geld. Nee, zegt demissionair minister voor stikstof Van der Wal: je moet gewoon beginnen met geld uitgeven en kijken waar je komt. Ze spreekt niettemin van een 'opgave van ongekende omvang'. Ze vindt net als het PBL dat de overheid niet moet wachten op 'perfecte plannen die op elk detail zijn uitgewerkt'.

Erik Luiten van Agractie noemt het beleid 'heilloos' want zinloos. Maar voorlopig is Van der Wal de baas. Ze zit inmiddels met een Kamermeerderheid die meer denkt zoals Agractie.

Dat betekent dat de bewindspersoon en de Kamer totaal verschillend denken en er dus juist helemaal niets gaat gebeuren. Twee partijen staan kiftend hard tegen hard tegen elkaar hun totaal verschillende gelijken te schreeuwen.

De Nederlandse wetenschap heeft een keuze gemaakt en schaart zich achter het geluid van de minister. De boeren hanteren een alternatieve waarheid, die echter niet zomaar uit het niets komt. Zo zegt bijvoorbeeld D66-lid en emeritus hoogleraar Han Lindeboom (WUR) dat de wetenschap waarop Van der Wal zich baseert niet klopt. Dergelijke wetenschappers en twijfelende gedachten - ook al is twijfel de kern van vooruitgang in de wetenschap - zijn echter niet welkom in de kringen die de minister steunen. Er zijn zelfs contactverboden uitgevaardigd.

Het gaat hard tegen hard. Het aanzien van de wetenschap lijdt onder deze moderne Hoekse en Kabeljauwse twisten.

NRC - Onderzoek: stikstofplannen overheid onvoldoende om doelen 2030 of 2035 te halen, 27 feb 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Sjoerd Mensonides
Sjoerd Mensonides Land- en tuinbouw
  • #3
  • 28 feb '24
  • 9:39

Maar wat wil je? Dit krijg je als je door bouwt op een verrot fundament.

Arend Van 't Oever
Arend Van 't Oever Biotechnologie
  • #2
  • 27 feb '24
  • 16:07

Het rapport is een reactie op het NPLG, hiervoor was in het stikstof fonds ca 16miljard beschikbaar (ook uitkoopregelingen LBV(+) komen hieruit) tot en met 2035. Dit bedrag is controversieel verklaard en kan in nieuwe setting wel eens sneuvelen.

Dit is het zoveelste rapport wat negatief is over de effecten, eerder kwam de WUR al met een financieel landbouwplaatje (tot 200% minder inkomen, dus geld toeleggen)?

Het PBL had eerder (2021) al laten weten dat de huidige koers heilloos was zonder echte keuzes.

Halen van doelen lijkt niet te lukken hiermee (boterzacht), terwijl de doelen ook nog eens aangescherpt kunnen worden tijdens de wedstrijd (vorig jaar gebeurt met KDW aanscherping), ook moet alleen de landbouw leveren in NPLG andere sectoren krijgen "ooit "eigen reductie-beleid. Dit zien we tot op heden ook niet gebeuren bij de stikstofreductie. Alles lijkt nu door landbouw geleverd te moeten worden, niet alleen eigen aandeel in geheel.

Inmiddels is de sluitingstermijn voor zienswijzes op het NPLG ook gesloten. Diverse groepen hebben voor de landbouw hier op gereageerd in diverse rondes met veelal dezelfde argumenten, bv LTO, Agractie, NAV en vele anderen.

Nederland praat graag en heeft vele mooie rapporten en plannen, het ontbreekt aan praktijk en uitvoering. Nu komt de nieuwe EU natuurherstelwet er nog overheen, afwachten wat dat gaat brengen

N van Rooij
N van Rooij Land- en tuinbouw
  • #1
  • 27 feb '24
  • 12:47

Het volgende rapport van ongeveer 120 bladzijden van wetenschap op bestelling in de periode van de kabinetsformatie met eenzijdige focus op agrarische stikstof.
Geen enkele reflectie op de modellenwereld en de overige drukfactoren.
We leven in een modellenwereld.
Gisteren is de parlementaire enquete naar het toeslagenschandaal gepubliceerd. Met als belangrijke conclusie falen van de democratie en de rechterlijke macht.
Vervang toeslagenouders door stikstof en de volgende parlementaire enquete is klaar.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.