10
Fotocredits: Tessel, Pieter Omtzigt

Flash‘Tessel’ roept vrije stikstofrepubliek uit

Het eiland 'Tessel' riep afgelopen vrijdag ludiek de onafhankelijkheid uit. Tot minister-president van de republiek werd benoemd Han Lindeboom, emeritus hoogleraar mariene biologie en groot voorvechter van natuur in de Noordzee. Natuur- en klimaatongevoelige rechtserikken schamperden in het verleden vaak over hem. Inmiddels is de groene oud-professor geliefd onder de boeren en andere bewoners van Texel omdat hun eiland op de stikstofkaartjes ammoniak uit zee op zijn dak heeft gekregen. Daarom moeten de schapen en koeien die er onderdeel zijn van het landschap verdwijnen. Lindeboom verzet zich tegen fouten in de modellen van het RIVM en protesteerde daar al bij verschillende gelegenheden tegen. Hij promoveerde op een ammoniak-studie en stelde binnen D66 met collega-experts een rapport op met concrete voorstellen om met de stikstofcrisis in Nederland om te gaan. De partij stopte het rapport in de doofpot.

Opvallend: in de algemene landelijke pers bracht alleen de regionale pers verzameld rond het Algemeen Dagblad het nieuws. De NOS bracht een kort item maar hield het ludieke protest buiten het Journaal; Volkskrant, NRC en Trouw zwegen over de ludieke actie die niet past in het politiek correcte verhaal dat strenge stikstofmaatregelen de natuur moeten redden.

Minister-president Lindeboom gelooft in de maatregelen die hij met zijn 'kabinet' wil invoeren om het stikstofprobleem aan te pakken. "Veehouders moeten allereerst het voer van hun dieren aanpassen, maar er moet ook maatwerk zijn. Hier op Texel hebben we niet zoveel last van stikstofproblemen. Juist hier op het eiland groeien die bloemen en planten die niet tegen stikstof kunnen." De Vrije Republiek Tessel hoopt dat 'buurland' Nederland volgt in de oplossingen die problemen met stikstof tegen moeten gaan. Uiteraard zijn die gebaseerd op het weer uit de doofpot geviste rapport.

In het onderstaande filmpje legt Lindeboom uit dat Texel zelfs nog een paar extra koeien kan hebben.

nws.nl - 'Vrije Republiek Tessel' voert actie tegen stikstofbeleid: "Hier begint de oplossing!", 11 jul 2022
 • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
 • #10
 • 27 jul '22
 • 12:26

#6, Nico, als je dat graag wilt, zal ik dat doen. Maar ik denk dat je er veel mensen mee zult teleurstellen. Het publiek heeft wat mij betreft recht op jouw dissenter-analyses die volgens mij hout snijden ook al blijkt het moeilijk om ze in het discours te brengen.

Erik van Dam
Erik van Dam Humane gezondheid
 • #9
 • 26 jul '22
 • 18:41

Vreemd dat er geen auteur bij dit tendentieuze stukje staat. Wel een linkje naar Omtzigt's Twitter account, waar hij tijdens een bliksembezoek aan Texel, het stikstofprobleem oplost. Over zijn oplossing voor een niet-bestaand mondkapjes probleem horen we hopelijk binnenkort meer.

#8 "5 NL zit onder het met de EU afgesproken NH3 en NOx plafond, dus voorlopig geen paniek."

Het gaat niet over de landelijke maar de lokale cijfers. Daar zijn ook afspraken over gemaakt met de EU.

Nico Gerrits
Nico Gerrits Natura2000
 • #8
 • 25 jul '22
 • 16:04

Ik heb hier op Foodlog al verschillende keren duidelijk gemaakt dat de crisis een bestuurlijk en administratief probleem is en in de praktijk niet bestaat.
De oplossing is onthutsend eenvoudig.
1 voer de Vogel- en Habitatrichtlijn uit zoals die bedoeld was, en geef gehoor aan de Arresten van het Hof. De natuurbeschermingswetgeving moet op grond daarvan fors worden opgeschoond.
2 schaf het OPS model af, want dat berekend de depositie op afzonderlijke habitattypen verkeerd.
3 schaf Aerius af, want dat gebruikt dezelfde rekenmodule voor bedrijfsgerelateerde emissies.
4 sta bedrijfsuitbreiding die niet meer dan een paar procent toevoegd aan de emissie toe, er verdwijnen genoeg bedrijven om dat te compenseren.
5 NL zit onder het met de EU afgesproken NH3 en NOx plafond, dus voorlopig geen paniek.
6 de doodklap voor het hele beleid is dat de SVI in 78% van het oppervlak aan "stikstofgevoelige habitattypen goed of uitstekend is. Er zijn geen foute rekenmodellen en publiciteitscampagnes nodig die dat tegenspreken.
7 zet de ambities van Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en de Provinciale landschappen in de koelkast.
8 vereis een passende beoordeling voor alle z.g. normale beheer, en kleine en grootschalige herstelwerkzaamheden.

Het kost misschien wat geld, maar dat valt volledig in het niet bij de waanzinnige miljarden bedragen die nu rondgaan.
P.S. lees mijn artikelen hier op Foodlog maar eens terug (of vooral niet als je het landelijk gebied willens en wetens .om zeep wilt helpen).

Erik van Dam
Erik van Dam Humane gezondheid
 • #7
 • 25 jul '22
 • 14:15

#4 en #5 Even kort zoeken op internet leert dat:

- Prof Dr Johan Sanders' terrein is volgens NARCIS
Microbiologie; Biotechnologie; Agro-industriƫle ketens; Civiele techniek; Hydraulica; Agrotechnologie; Biobrandstoffen; Bio-energie
- Drs Luit Buurma is ornitholoog
- Carla Soesbergen-Kuipers is naar eigen zeggen een "creatieve verbinder en regisseuse" kortom een Marianne Zwagerman.
- Wouter Lenferink MSc. is zo te zien nog steeds bezig met zijn promotie-onderzoek.
- Dr Tom Kuhlman zit volgens NARCIS in de
Microbiologie; Biotechnologie; Agro-industriƫle ketens; Civiele techniek; Hydraulica; Agrotechnologie; Biobrandstoffen; Bio-energie

Volgens de WUR, waar Han Lindeboom extern medewerker is, stelde recent de vraag:
Komen we nog uit het stikstofmoeras

Nico Gerrits
Nico Gerrits Natura2000
 • #6
 • 25 jul '22
 • 12:12

Tenenkrmmend geleuter in het D66 rapport, met alle bekende en niet verifieerbare overheidsgrafiejes. Op zowat elke bldz komt het OPS of Aerius modelwel tevoorschijn met de dicrepantie tussen meten en berekenen.
EN GEEN ENKELE KEER DE SIMPELE CONCLUSIE DAT ALS DE METINGEN (KENNELIJK) KLOPPEN, HET MODL FOUT MOET ZIJN.
Dus gaan we gewoon door met corrigeren (=omhoog rekenen van de depositie) omdat het model niet deugt.

Dick Veerman, gooi alle stukken die ik voor Foodlog heb geproduceerd er maar vanaf, was allemaal voor de kat zijn viool. Je mag ze ook allemaal naar Pieter Omtzigt sturen, die kan netjes drammen.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.