0
Fotocredits: 'Oregon Vineyards', Jeff Wright

Flash VoedselketenSpuiten tegen rooksmaak redt wijn

Spuiten kan dé oplossing zijn tegen de rooksmaak in wijn. Dat toonden onderzoekers van de Oregon State University aan. Als hun oplossing commercieel beschikbaar wordt, zullen wijnboeren daar veel profijt van hebben, aldus de onderzoekers.

Door bosbranden in de buurt van wijngaarden kunnen wijnen een rokerige smaak krijgen. Aan het uiterlijk, textuur en de smaak van de druiven is dit niet te zien of proeven, maar in de wijn is de rooksmaak duidelijk te merken. De rookschade kan behandeld worden door ultrafiltratie of omgekeerd osmose, maar kan gewoon weer terugkeren als de wijn ouder wordt. Een betere oplossing komt dus als geroepen.

De Amerikaanse onderzoekers begonnen hun studie nadat in 2020 hevige bosbranden woedden in de wijngebieden van Oregon, Washington, Californië en British Columbia. De branden woedden tijdens het oogstseizoen van de druiven en kostten de wijnmakers uiteindelijk $3 miljard.

Afhankelijk van hun samenstelling kunnen coatings de kwalijke stoffen uit rook blokkeren of vangen. Blokkeren houdt in dat de coating de stoffen niet absorbeert en buiten houdt. Vangen betekent dat de coating de stoffen juist wel absorbeert en dat die er dus afgewassen moeten worden. De ideale coating blokkeert. Dat is goedkoper omdat het de afwasstap overbodig maakt.

De onderzoekers hebben verschillende coatings getest op een wijngaard in Oregon. Uit de studie bleek dat de coatings geen effect hebben op de groei en kwaliteit van de druiven. De onderzoekers testen de wijn nu op zijn smaak.

Phys.org - Spray coating for grapes shows promise in battle between wildfire smoke and wine, 2 feb 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.