Wijn van 2017 uit Oregon in de Verenigde Staten kan een rookaroma hebben. Dat blijkt het gevolg van de bosbranden die afgelopen zomer in de regio woedden. Ook als brand de druiven zelf niet aantast kan het rookaroma dat de branden veroorzaken zich hechten aan de schil van druiven.

De schade is niet te zien aan het uiterlijk, de textuur of de smaak van de druiven. Aan de wijn die van deze druiven gemaakt zijn onzuiverheden wel duidelijk te merken. Als zulke rookschade geconstateerd wordt, kan deze behandeld worden door ultra-filtratie of omgekeerde osmose. Dat zorgt alleen niet voor een gegarandeerd resultaat. De rooksmet kan bij oudering van de wijn opnieuw naar voren komen.
Het grootste effect heeft de rook op wijnen die een lang contact met druivenschillen nodig hebben. Dat betekent dat vooral dieprode wijnen last hebben van rookschade. Witte, rosé- en lichtrode wijnen hebben er dan ook minder last van omdat ze minder kleurstoffen uit de schillen hoeven te trekken tijdens de gisting. Dat bekort het contact tussen de schillen en de wijn in wording.
Dit artikel afdrukken