Fotocredits: 'Vegetarische burger', Annika de Jong voor FL Media
Consumenten vinden dat vleesvervangers een vies bijsmaakje hebben. De planteneiwitten in vleesvervangers veroorzaken een typisch bonensmaakje met iets bitters. Fabrikanten van vleesvervangers proberen die smaak te verhullen door smaakstoffen toe te voegen maar zijn daar nog niet zo succesvol in.
Omdat beleidsmakers en de industrie vleesvervangers een belangrijke rol willen laten spelen in de eiwittransitie, gaan de Wageningen Universiteit, Unilever en geur- en smaakstoffenproducent IFF een samenwerking van 4 jaar aan om de interacties tussen de eiwitten en smaakstoffen te onderzoeken. De drie partners leggen hun kennis bij elkaar. Het commerciële bedrijf IFF brengt technische kennis op het gebied van eiwitzuivering in, Wageningen analytische methodes en Unilever zijn kennis van de markt.
Het project focust zich met name op de manier waarop smaakstoffen zich binden aan eiwitmoleculen. De onderzoekers duiken in de details van eiwitinteracties en smaakverlies om het totale smaakprofiel van bonenproducten minder eigen smaak te laten hebben en zo meer op vlees te laten lijken. Dat is nieuw. Er zijn al meerdere bedrijven bezig met de smaakverbetering van vleesvervangers, maar die kijken niet zo specifiek. Zij kijken meer naar verhulling en proberen door toevoeging van gedroogde specerijen, vet of bacteriën onaangename bijsmaken weg te poetsen.
FoodNavigator USA - Unilever, IFF & Wageningen University tackle flavor challenges in plant-based meat,
18 jan 2024