1
Fotocredits: Slimme keuzes bij de lunch, Voedingscentrum

Flash GezondheidSlim eten verklaart jou dom

Socioloog Tim van Meurs, die op Foodlog al eerder voorbij kwam, promoveerde aan de Erasmus Universiteit op het proefschrift Geen trek in bemoeienis. Daarin laat hij zien dat 'gewone mensen' een aversie hebben tegen de elite die hen wel eens zal vertellen hoe zij moeten leven en eten. Daarom heeft het geen zin om leefregels voor gezonde voeding paternalistisch op te leggen. Mensen steken hun middelvinger op.

Intuïtief kan iedereen dat begrijpen. Martine Kamsma van de NRC dook nader met Van Meurs in voorbeelden. Een prachtige passage uit het gesprek gaat over officële instanties zoals het Voedingscentrum die hun autoriteit benadrukken door burgers simpel maar autoritair aanspreken: "als je weet dat mensen zo weinig mogelijk te maken willen hebben met instituties, dan trek je mensen niet mee door te zeggen: de wetenschap heeft aangetoond dat... En simpele taal is al snel belerend. Als het Voedingscentrum tips geeft voor ‘slimme keuzes’, zeggen ze dan eigenlijk dat ik domme keuzes maak? Dat ik dom ben?”

NRC - ?De meeste mensen weten best dat groente en fruit gezond zijn. Maar als je steeds hoort wat móét, gaat het tegenstaan?, 21 okt 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Wouter v.d. Weijden
Wouter v.d. Weijden Strategie duurzame landbouw
  • #1
  • 21 okt '23
  • 9:51

Terechte waarschuwing!
Ik herken het ook in mijn omgeving.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.