0

Flash Dagelijkse KostShoppen bij de voedselbank

De voedselbank in Amsterdam Noord is omgetoverd tot een ‘sociale markt’. In kerk de Ark zit niet alleen een ‘voedselbank-met-supermarktmodel’ (een voedselbank waar de klanten zelf kunnen kiezen), maar een verzameling winkeltjes voor mensen die het niet breed hebben: een drogist, een kledingwinkel en een kapper, schrijft het Parool.

Het supermarktmodel voor voedselbanken is al op meerdere plekken een succes. Klanten kunnen zelf de producten kiezen die ze echt willen en daadwerkelijk gebruiken. Dat draagt bij aan hun gevoel van eigenwaarde. Toen ze nog niet zelf konden kiezen, dumpten ze regelmatig producten in de vuilnisbak bij de Voedselbank. Dat is natuurlijk zonde, vertelt Hans Teunissen van de Voedselbank

De Ark hoopt met de sociale markt een sfeer te creëren waar iedereen uit de buurt zich welkom voelt. Naast de markt is een ontmoetingsruimte waar je een kop koffie of thee kunt drinken. Daar zit ook een handwerkclub en een taalcafé in.

Een lage drempel en goede sfeer zijn nodig. Veel mensen durven niet naar de voedselbank te gaan. In heel Amsterdam komen zo’n 4.000 mensen wekelijks naar de voedselbank; door de inflatie stijgt het aantal klanten bovendien. Volgens de Gemeente Amsterdam kunnen zo’n 100.000 Amsterdammers zich niet iedere dag een gezonde maaltijd veroorloven.

Parool - In Amsterdam-Noord is de Voedselbank een overdekte markt met winkeltjes: ?Mooi dat we het nu allemaal zelf mogen uitkiezen?, 18 jul 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.