6
Fotocredits: 'Kinder Surprise', Derek Key, Flickr

FlashSalmonella in Kinder-chocolade blijkt resistent

Salmonella (S.) Typhimurium is de oorzaak van de recente salmonella-besmettingen in de Belgische Ferrero-fabrieken waar de bekende Kinder-chocolade wordt gemaakt. Dat laat de Wereldgezondheidsorganisatie weten. Dat blijkt uit genetische analyse van de pathogenen die zijn aangetroffen bij de meer dan 150 zieken (van wie 89% kinderen onder de 10 jaar) in 11 landen. De bij hen gevonden bacteriën matchen met salmonellabacteriën die in december en januari zijn gevonden in tanks met karnemelk bij de Ferrerofabriek in het Belgische Aarlen. Deze specifieke Salmonella (S.) Typhimurium is lastig te bestrijden. De bacterie is namelijk resistent tegen 6 soorten veelgebruikte antibiotica: penicilline, aminoglycosiden, fenicolen, sulfonamiden, trimethoprim en tetracyclines.

Kinder brand chocolates now linked to salmonella poisoning in 11 countries, 29 apr 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Bram van Driel
Bram van Driel Redacteur, Foodlog
  • #6
  • 27 mei '22
  • 21:39

Drie miljoen kilo teruggeroepen Kinder-producten (de grootste recall in 20 jaar) en "tientallen miljoenen euro's" schade. Dat is volgens Ferrero Frankrijk-topman Nicolas Neykov de materiële en financiële schade te als gevolg van de salmonellabesmetting bij de fabriek in Aarlen. Ruim 150 mensen (vooral kinderen) in 9 Europese landen werden ziek.

Tijdens de paasperiode zou 40% van de omzet verloren zijn gegaan. Ferrero mikt op heropening van de fabriek vanaf 13 juni. Neykov kondigde ook aan dat voortaan de helft van de controles door een extern laboratorium gaat gebeuren.

Arend Van 't Oever
Arend Van 't Oever Biotechnologie
  • #5
  • 1 mei '22
  • 22:03

#3 2 verschillende werelden, bacterieel vs viraal. Men verdenkt een adenovirus type41 (zijn er velen) bij de acute hepatitis.

status dd 28apr

Harry van den Burg
Harry van den Burg Land- en tuinbouw
  • #4
  • 30 apr '22
  • 15:46

Marcel #2, ophouden met chocola maken? Ik wens je sterkte met dat project...

Otto Rood
Otto Rood geïnteresseerde leek
  • #3
  • 30 apr '22
  • 9:35

Kan er nog een link zijn tussen deze salmonella en de mysterieuze acute hepatitis bij kinderen?

Marcel van Wolferen
Marcel van Wolferen Al 35 jaar een ondernemende foodie!
  • #2
  • 29 apr '22
  • 16:11

De oplossing is heel simpel. Stop met het produceren van dergelijke flauwekul, melkreepje is een ander voorbeeld van een UPF en laten wij alleen nog maar 'echte' chocolade van ambachtelijke producenten kopen voor onze schatjes!! En verbiedt meteen alle marketing gericht op kinderen.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.