2
Fotocredits: 'Rucola', Wallpaperflare

Flash GezondheidRuimtesla vatbaar voor salmonella

Het eten van sla in de ruimte blijkt toch niet zo’n goed idee. Onderzoekers van de Universiteit van Delaware ontdekten dat invasieve bacteriën en schimmels, waaronder E. coli en Salmonella, sla in de ruimte makkelijk kunnen binnendringen. Astronauten kunnen er dus een voedselvergiftiging door oplopen. Jammer, want juist een salade is het beste astronautenvoer.

Sinds 3 jaar is het mogelijk om in het ruimtestation ISS sla te eten. Het onderzoeksteam bootste de gewichtloze omgeving van het ISS na om te onderzoeken hoe sla reageert op deze omstandigheden. Het team ontdekte dat de planten in de gewichtloze omgeving vatbaarder waren voor een Salmonella-infectie.

Door de gewichtloosheid sluiten de kleine poriën van de plant die verantwoordelijk zijn voor gasuitwisseling niet wanneer ze in aanraking komen met een invasieve bacterie. Zo kan Salmonella makkelijk binnendringen. Zelfs het toevoegen van de Bacillus subtilis UD1022 bacterie, die de plant normaal helpt bij weerstand tegen invasieve bacteriën, heeft geen zin.

Het onderzoeksteam bedacht een betere oplossing: ontwikkel of zoek een soort sla die zijn poriën wel sluit. Daarna kunnen onderzoekers het genmateriaal van deze soort vergelijken met de soort die zijn poriën niet sluit. Om dat voor elkaar te krijgen mag genetische manipulatie niet uitgesloten worden, vinden ze.

Eating lettuce and salads in space is a bad idea, according to a new study, 11 feb 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #2
  • 11 feb '24
  • 22:30

Jammer dan, ook hier op aarde komt salmonella op sla wel eens voor.
Consumentenbond over voorverpakte bladgroentes:
"Ook kunnen er ziekteverwekkers in zitten, zoals listeria, salmonella en E. colibacteriën. Vooral mixen met bladsla, witte- en rodekool en wortels zijn een risico. Dat risico is een stuk kleiner als je zelf een krop sla of kool snijdt." (bron)

Wouter de Heij
Wouter de Heij R&D en Innovatie in Voedseltechnologie
  • #1
  • 11 feb '24
  • 9:54

Ik neem aan dat het om de huidmondjes gaat.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.