2
Fotocredits: 'Energydrinks', Wikimedia

Flash Dagelijkse KostRoze Red Bull zonder statiegeldlogo illegaal geïmporteerd

De roze blikjes Red Bull zijn enorm populair op social media. Alleen zijn deze roze blikjes niet in Nederland te verkrijgen. Nederlandse influencers maakten er een heuse zoektocht van op TikTok. Slimme handelaren zien een markt en importeren de blikjes uit Duitsland. Daarmee plegen ze een strafbaar feit, want op de blikjes zit geen Nederlands statiegeld.

In Nederland kan je de blikjes inmiddels vinden bij de Primera, op Marktplaats en op Facebook Marketplace. De verkopers kunnen de blikjes zonder risico op een boete verkopen, omdat de importeur en de producent verantwoordelijk zijn voor het statiegeld, vertelt een woordvoerder van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) aan RTL Nieuws. Zo kreeg Heineken vorig jaar een dwangsom van maximaal €1 miljoen opgelegd, toen het bedrijf na de invoering van de wet nog blikjes op de markt bracht zonder logo. “Hier hebben wetgevers een blunder begaan.”, stelt Rob Buurman van Recycling Netwerk. Hij vindt dat ook de verkopers aansprakelijk gesteld moeten worden, zodat de ILT beter kan handhaven.

Overigens zit er op de blikjes wel een Duits statiegeldlogo, maar helaas, in Nederland kun je geen Duitse blikjes inleveren. De kosten om helemaal naar Duitsland te rijden om de blikjes in te leveren wegen voor velen niet op tegen de baten.

@jessiemaya Part1 Zal ik morgen anderhalf uur heen en anderhalf uur terug rijden voor roze redbull? #pinkredbull #waldbeere #redbull ♬ original sound - JessieMaya


RTLnieuws - Geen statiegeld op populaire roze Red Bull, importeurs strafbaar, 18 mrt 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Theo Jonkhart
Theo Jonkhart Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en
  • #2
  • 19 mrt '24
  • 16:59

Van vuurwapens tot vuurwerk tot landbouwgif tot drugs tot snoep. Door strafbare feiten niet te herkennen en/of op zijn beloop te laten zitten we op allerlei gebied nu in de maatschappelijke en sociale penarie. Wetten maken is één ding, handhaven een ander. CBDC programmeerbaar geld wordt de redding: alles wordt geregiseerd en geregistreerd. Niets blijft verborgen. Goed gedrag geldpunten erbij, slecht gedrag -punten eraf.

Astrid Spijkers
  • #1
  • 19 mrt '24
  • 13:48

Lijkt me wel dat ze het zonder risico kunnen verkopen. Deze online snoep en drank winkel(heeft ook een fysieke winkel in Amersfoort, verkoopt blikjes en flesjes limonade uit de US, wordt ook geimporteerd. Zou dat niet verkocht mogen worden ,dan zou deze winkel een flink deel van zijn verkoop kwijt raken. En op Amazon.de zijn er ook zat dranken uit blik die we hier gewoon kunnen bestellen. Of het handig is en 2e, want soms zijn die veel duurder (soms ook door portokosten) dan als je hier bij de AH een blikje cola haalt.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.