5
Fotocredits: 'Privé vliegtuig', JayJayV, via Pixabay

Flash PerspectiefRijkste 1% stoot evenveel uit als 66% armste wereldburgers

De CO2-uitstoot van de rijkste mensen op aarde blijft onverminderd hoog en dat maakt het lastig om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad Celsius. Dat moet blijken uit een nieuw Oxfam-klimaatrapport.

Het rapport is gebaseerd op onderzoek van het Stockholm Environment Institute (SEI). Het stelde de emissies vast op basis van de consumptie van verschillende inkomensgroepen in 2019, het meest recente jaar waarvoor data beschikbaar zijn.

De rijkste 1% van de mensheid dat zijn 77 miljoen mensen. Zij waren in 2019 verantwoordelijk voor 16% van de mondiale consumptie-uitstoot. Dat is meer uitstoot dan alle auto’s en wegvervoer samen uitstoten. Ook is het evenveel uitstoot als de 66% armsten op deze aarde produceren. Dat zijn 5 miljard mensen.

De helft van de wereldwijde CO2-uitstoot is toe te rekenen aan de rijkste 10% van de wereldbevolking. In Nederland behoren bijna 7 op de 10 inwoners tot die rijkste 10%.

“Het Oxfam-rapport laat zien dat de klimaatcrisis onderdeel is van een groter probleem, dat van de extreme ongelijkheid. De CO2-uitstoot van de rijkste 10 procent, waartoe het merendeel van de Nederlanders behoren, is de belangrijkste oorzaak van deze crisis. En daar ligt ook de grootste verantwoordelijkheid om het aan te pakken,’ aldus Oxfam Novib klimaatexpert Jacqueline Persson

OXFAM Novib - De rijkste 10% is verantwoordelijk voor de helft van wereldwijde CO2-uitstoot., 20 nov 2023
 • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
ellen-maureen colpa
ellen-maureen colpa melkveehouder in Frankrijk, was ooit adviseur duurzaam bouwen
 • #5
 • 21 nov '23
 • 23:19

Dat rijken met hun privejets, luxe villa's en jachten meer voor meer broeikasgasemissie zorgen dan armen staat buiten kijf. Het grootste aandeel van de uitstoot van de rijksten (meer dan 90%) is echter afkomstig van de investeringen in CO2-uitsotende bedrijven die ze doen (zie engelstalig bron-rapport)
Domme vraag maar verdwijnt de uitstoot van die bedrijven vanzelf wanneer rijken worden aangepakt?

Probleem met dergelijke studies, vooral op landelijk nivo, is dat de emissies worden ingeschat en niet is onderzocht wat inkomensgroepen daadwerkelijk uitstoten (muv transport en verwarming). De emissies van hoge inkomensgroepen worden hierdoor vaak te hoog ingeschat en van lage te laag waardoor er risico bestaat dat er verkeerd beleid wordt gemaakt.

james pott
james pott land- en tuinbouw
 • #4
 • 21 nov '23
 • 22:23

Bedankt voor de reminder Joep. Met sommige was al bekend.
De recente covid spuit lijkt ook niet geholpen te hebben.

Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
 • #3
 • 21 nov '23
 • 20:47

James, het ziet er inderdaad naar uit dat we steeds dommer worden. Ik heb wat bijeen gegrabbeld van eerdere Foodlog artikelen.
Naar aanleiding van o.a. dit onderzoek (pdf) is er ook een documentaire gemaakt die in Frankrijk en Duitsland te zien was. Trailer "Brains in Danger", Engels: Vimeo (4 minuten).
De volledige versie in het Duits: "Umwelthormone - Verlieren wir den Verstand? is hier nog te vinden (55 minuten).

Er wordt veel onderzoek gedaan, maar je kunt er geen geld aan verdienen. Hier nog één: "Early prenatal exposure to suspected endocrine disruptor mixtures is associated with lower IQ at age seven" in ScienceDirect. En "The Relationship between Prenatal PCB Exposure and Intelligence (IQ) in 9-Year-Old Children", NCBI.

Niet in de vergetelheid geraakt, maar we kijken het weg want we zijn allemaal in korte tijd verslaafd geraakt aan een welvaartsvorm omgeven door (hormoonverstorende) chemicalien.

In 2012 heeft TEDX (The Endocrine Disruption Exchange) 562 "endocrine disrupting chemicals (edc's) in kaart gebracht. In 2018 was deze lijst al gegroeid tot 1482 potentiële edc's en het einde is niet in zicht." De lijst tot 2018: Hier

En als dan ook nog eens blijkt dat de beschadigingen mogelijk wel 4 generaties lang door kunnen werken, dan wordt ik boos op de instanties die aan de lopende band nieuwe stoffen toelaten en geen rekening houden met ons nageslacht.
"Endocrine disruptors alter female reproduction throughout multiple generations"

Dommer door domheid?

james pott
james pott land- en tuinbouw
 • #2
 • 21 nov '23
 • 19:02

Denk je werkelijk dat dat doorgaat Theo?
Al moet ik toegeven dat het lijkt alsof mensen steeds dommer worden, maar dat zal wel verbeelding zijn.

Theo Jonkhart
Theo Jonkhart Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en
 • #1
 • 21 nov '23
 • 18:36

Ook dit ‘probleem’ is na 2030 opgelost. Dan zal (als alles volgens de plannen van de globalistische elite verloopt) niemand meer iets bezitten en toch zal iedereen dolgelukkig zijn. Dat je dan zelf hun eigendom zal zijn vertellen ze er niet bij.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.