2
Fotocredits: 'Verkeer', Gellinger

FlashRemkes nodigde ANWB en vrachtvervoer niet uit

Dat zei stikstofgespreksleider Johan Remkes over het wegblijven van supermarktkoepel CBL van zijn gesprekstafel. Vandaag sprak hij in Arnhem met Bouwend Nederland en werkgeversorganisaties (VNO-NCW en MKB Nederland). Hij krijgt een hele stoet bedrijven en sectorvertegenwoordigers langs om iedereen zijn aandeel van het stikstofprobleem duidelijk te maken. De supermarkten zeggen dat ze niets te maken hebben met het stikstofprobleem. De hele discussie draait wat de overheid betreft vooral om NH3 (ammoniak). Dat stofje wordt uitgestoten op de boerderij en met name in stalsystemen waarin de urine en poep van dieren samenvloeit. De overheid heeft die stallen jarenlang gestimuleerd. De andere stikstof (NOx, stikstofoxiden) wordt onder meer uitgestoten door het wegverkeer dat door het gebruik van katalysatoren echter ook verantwoordelijk is voor NHx. Die stikstofvorm heeft volgens de gerespecteerde korstmosonderzoeker Kok van Herk mogelijk een forser aandeel in de stikstofemissies dan de officiƫle modellen weergeven. Opvallend is dan ook dat Remkes noch de ANWB, noch Transport en Logistiek Nederland heeft uitgenodigd. Wel beweert hij goed op de hoogte te zijn van de verschillende wetenschappelijke opvatting over stikstof en stikstofreductie. Dat zei hij naar aanleiding van de hoogleraren Sanders en Lindeboom die verbolgen waren omdat ze al evenmin uitgenodigd waren.

De Telegraaf - Remkes kritiseert supermarkten: ?Zij nemen geen verantwoordelijkheid?, 17 aug 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Carolien Makkink
Carolien Makkink Diervoeding
  • #2
  • 19 aug '22
  • 15:18

Ik ben langzamerhand wel benieuwd naar de beweegredenen om bepaalde partijen wel of juist niet uit te nodigen....

En ik wil best geloven dat Remkes persoonlijk 'goed op de hoogte is van de verschillende wetenschappelijke opvattingen over stikstof en stikstofreductie'; ik neem tenminste aan dat hij zich daar al in verdiept heeft bij het opstellen van zijn eigen stikstofrapporten. Wel betwijfel ik of de bewindslieden Van der Wal en Staghouwer en Rutte zelf voldoende inzicht in de materie hebben.

En zoals altijd geef ik mijn mening graag voor een betere ;-)

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #1
  • 18 aug '22
  • 7:45

Remkes ontvangt de afvallige D66-hoogleraren Sanders en Lindeboom niet. De groep Regie op Ruimte (=Transitiecoalitie Voedsel) mag hem vandaag wel een plan aanbieden, schrijft het Algemeen Dagblad.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.