1
Fotocredits: Euromast recycling rubbish container, Rotterdam-Centrum, Rotterdam (2021) Donald Trung Quoc Don (Chữ Hán: 徵國單)

Flash PerspectiefRecyclen werkt niet, je moet afval minderen

Recycling Netwerk Benelux schrapt het woord recycling uit zijn naam. De NGO heet vanaf nu Fair Resource Foundation. Volgens de directeur Rob Buurman wordt recycling maar al te makkelijk misbruikt voor valse groene claims, ofwel greenwashing.

Recycling op zich is goed, maar leidt de aandacht af van betere oplossingen, zoals hergebruik. De aandacht zou gericht moeten zijn op het productieproces. “Als we het achteraf met machines oplossen, hoeven we het ook niet te hebben over spullen die snel kapot gaan of niet duurzaam zijn. We zien dat er officieel steeds meer wordt gerecycled, maar dat we als maatschappij tegelijk steeds meer grondstoffen gebruiken”, stelt Buurman in de NRC.

Als voorbeelden van greenwashing noemt Buurman de '100% recyclebaar plastic'-claim op sommige verpakkingen. Alleen wordt door de grote verscheidenheid aan verpakkingen, vormen, materiaalmixen en kleur minder dan 10% van de weggooide verpakkingen daadwerkelijk gerecycled. Ook zeggen recycledoelstellingen niets over hoe een grondstof terug moet komen. Zo wordt meer dan de helft van de autobanden gerecycled tot granulaat dat onder meer over kunstgrasvelden wordt uitgestrooid. Het milieu is daarmee slechter af.

Volgens Buurman is 'preventie van afval' het best, en altijd beter dan recycling. Onder de nieuwe naam Fair Resource Foundation wil de NGO het gebruik van grondstoffen omlaag brengen. Dat spaart energie, landgebruik, en draagt bij aan meer biodiversiteit. 'Fair' benadrukt gelijkwaardigheid. Dus ook niet de lasten van ons afval ergens anders, lees Azië, Afrika en Zuid-Amerika, dumpen.

NRC - Recycling-ngo wil geen recycling-ngo meer heten: ?Recycling is een soort schaamlap, waardoor je eigenlijk niks hoeft te veranderen?, 2 apr 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Alisha Teerink
Alisha Teerink Redactie Foodlog
  • #1
  • 8 apr '24
  • 13:14

Bij glasrecycling denk ik aan een bierflesje inleveren in de supermarkt voor statiegeld. Pas bij het lezen van dit artikel viel me op dat met glasrecycling bedoeld wordt dat je potjes en wijnflessen in een glasbak doet. Daarom zocht ik de definities even op:

Hergebruiken: het opnieuw gebruiken van materialen in hun oorspronkelijke vorm.

Recyclen: terugwinnen uit afval en opnieuw voor gebruik geschikt maken.

Een bierflesje inleveren in de supermarkt noem je dus eigenlijk hergebruiken. En het plastic uit de pmd-zak dat gesorteerd, schoongemaakt en versnipperd wordt tot, bijvoorbeeld, gietvloeren en meubels, is recycling.

En juist de Europese inspanningen om te recyclen dreigen te mislukken, omdat fossiel nieuw plastic uit China en de VS veel goedkoper is.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.