0
Fotocredits: Lam drinkt bij ooi, Shirley de Jong

Flash GezondheidQ-koorts-uitbraak ‘klap in gezicht’ slachtoffers Q-koortsgolf 2007

Voor het eerst sinds 2016 is weer Q-koorts aangetroffen in Nederland, op een melkschapenboerderij in het Gelderse Brakel. Dat schrijft demissionair landbouwminister Piet Adema in een Kamerbrief. De besmetting kwam aan het licht in het monitoringsprogramma, waarbij maandelijks melk van schapen en geiten wordt gecontroleerd op Q-koorts. Het gaat om één of enkele jonge ooien die niet gevaccineerd waren. De dieren zijn geruimd. Het risico voor de volksgezondheid is 'laag', volgens het RIVM.

"Handhaving op het vaccineren moet gewoon beter," zegt Caroline van Kessel uit Den Bosch op Omroep Brabant. “Het vaccinatieprogramma is namelijk niet waterdicht. Je hoeft niet eens verplicht te vaccineren als je minder dan vijftig schapen hebt."

Van Kessel liep een Q-koortsbesmetting op die niet meer over bleek te gaan; sinds 2010 lijdt ze aan Q-koortsvermoeidheidssyndroom (QVS). Ze is ook voorzitter van Q-Uestion, de stichting voor mensen met Q-koorts. zegt ze. "Dat dit kon gebeuren is voor slachtoffers en mensen die familie aan Q-koorts hebben verloren een klap in het gezicht. Het is geen verrassing dat dit kan gebeuren. Deze uitbraak is precies wat wij vreesden.”

Op het bedrijf in Brakel bleken 35 ongevaccineerde ooien aanwezig, op een totaal van 83 volwassen schapen en 45 lammeren (en 450 runderen). De NVWA is een handhavingstraject gestart, Q-Uestion weet al hoe dat uit zal pakken: van de 45 risico-gerichte inspecties bij melkgeiten- of melkschapenbedrijven is bij 41 'niet-naleving' vastgesteld (91%).

Al 15 jaar ijvert Q-Uestion voor excuses van de overheid voor nalatigheid ten tijde van de uitbraak tussen 2006 en 2010. Tot drie keer toe kwam dat er niet van; ook werd een schadeclaim van 300 Q-koortsslachtoffers tegen de staat in 2017 afgewezen. Nog dit jaar drong de Nationale Ombudsman er bij de landelijke overheid op aan excuses te maken richting Q-koortsslachtoffers, nadat het Rijk wel €27 miljoen beschikbaar maakte voor post-COVID-klinieken. Long-COVID en Q-koortsvermoeidheidssyndroom lijken sterk op elkaar.

Q-koorts is een infectieziekte die door een algemeen voorkomende bacterie wordt veroorzaakt. Boerderijdieren, vooral schapen en geiten, maar ook huisdieren en vogels kunnen de ziekte krijgen. En mensen, wat bleek toen in 2007 een Q-koortsgolf door Nederland waarde. Meer dan 100.000 mensen raakten besmet en 116 mensen overleden in de "grootste Q-koortsepidemie onder mensen wereldwijd", schrijft het FD. In 2011 kwam een raming van de totale schade uit op minstens €161 miljoen tot mogelijk €336 miljoen, voor bijna de helft bestaande uit het verlies in kwaliteit van leven van de Q-koortspatiënten (€67 à €145 miljoen).
In 2009 gaf onze hoofdredacteur toenmalig PvdD-leider Marianne Thieme gelijk: de Q-koortszaak in Nederland was een geval van dood door schuld.

Het Financieele Dagblad - Nieuwe uitbraak Q-koorts op Gelderse schapenhouderij, 25 apr 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.