Je zoekt binnen Foodlog, via Google
Menu Foodlog

FlashProfessor definieert kringlooplandbouw

Minister Schouten van Landbouw wil een kringloop, maar weet niet precies hoe. Daarom gaat ze er midden in Amsterdam over praten. In de krant van gisteren geeft professor De Boer alvast antwoord. Kringlooplandbouw is niet meer dieren houden dan gevoerd kunnen worden met de resten die bij mensen van de tafel vallen of overblijven uit gaarkeukens. Met de mest van die dieren voedt je het land. Als je tekort komt, kun je bijmesten. Eventueel met kunstmest, maar niet door meer dieren te gaan houden. Meer beesten is onduurzaam (maar stiekem wel een politieke keuze, vandaar dat praten). Koeien zijn niet zo onduurzaam als een Vlaamse professor onlangs zei; wat De Boer betreft, zijn koeien niet verkeerd als ze maar voornamelijk gras eten van grond waar zelfs geen bos of houtige struik op wil groeien en dat - zoals Nederlandse veenweides - niet droog hoeft te worden gemalen.

Volkskrant - Meer groenten, minder vlees: kan het Lancet-dieet echt de wereld redden?, 9 feb 2019
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Sander Koning Labadie
Sander Koning Labadie Circulaire economie
  • #7
  • 10 feb '19
  • 21:47

Japan doet dat toch al? Foodwaste en swill tot veevoer verwerken. Er worden alleen geen koeien mee gevoerd, de prion die BSE veroorzaakt is nogal moeilijk inactief te maken.

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #6
  • 10 feb '19
  • 12:40

Dank Carolien! Mijn hypothese: schaarste maakt creatiever.

Carolien Makkink
Carolien Makkink Diervoeding
  • #5
  • 10 feb '19
  • 12:31

In het verleden waren we ons niet altijd voldoende bewust van de risico's: doordat er in het VK werd bezuinigd op de processing van diermeel door lagere temperaturen, lagere druk en/of kortere tijdsduur te gebruiken ontstonden BSE-problemen. Miltvuur kon zich verspreiden toen karkassen van ziek vee werden begraven in plaats van verbrand. Gevalletje voortschrijdend inzicht zou ik het noemen.

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #4
  • 9 feb '19
  • 16:29

Ergo: in het verleden hebben we overdreven. Toch?

Carolien Makkink
Carolien Makkink Diervoeding
  • #3
  • 9 feb '19
  • 16:07

Veiligheid van swill en PAP is volgens mij prima te regelen door goede voorbehandeling (temperatuur, druk, fermentatie, …) en controles. Verbranding van hoogwaardige nutriëntenbronnen is sowieso niet duurzaam/circulair, vind ik.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Je moet ingelogd zijn om te reageren en duimen uit te kunnen delen.

Log nu in! Heb je nog geen account, meld je dan nu aan!

Lees Gespreksregels, de 'appeltjes' & de ambitie van Foodlog voor meer informatie over hoe je dit doet en hoe je je bijdrage aan Foodlog kleur kunt geven.