0

Flash EnergiePotjespilot Pakt haalt alvast glazen potten op

Start-up Pakt wil de glasbak overbodig maken, door glazen potjes in te zamelen, te sorteren, te wassen en te hergebruiken.

Een pilot bij 1.000 huishoudens in Alphen aan den Rijn bewees dat dat kan. Pakt werkte samen met thuisleverancier Picnic om het proces te testen. Picnic haalde de lege potjes op, een Pakt-installatie in Woerden sorteerde ze met een camera die hun etiketten scant en vervolgens gingen ze door de wasstraat.

De pilot met 40.000 potten stemt optimistisch, al zou de invoering van statiegeld het hergebruiksysteem natuurlijk versnellen. Toch zet Pakt in op vrijwillige inzameling. Het duurde immers jaren voordat statiegeld op blikjes en kleine plastic flesjes werd ingevoerd.

Volgens Peter Verweij van Pakt zijn er nog wel hindernissen te nemen. Zo moet er nog een verfijnde potjeswasstraat ontwikkeld worden. “Bestaande wasmachines zijn bedoeld voor flesjes en niet voor potjes.”

Maar glas inzamelen en omsmelten tot nieuw glas is toch duurzaam? Dat valt tegen, zegt Verweij. “Glas omsmelten kan alleen in ovens op 1500 graden, met fossiel gas. Dat heeft een grote CO2-footprint.”

Trouw - Gebruikte glazen potjes kunnen ook door de wasstraat, een start-up maakt daar nu werk van, 2 mei 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.