2
Fotocredits: 'Bumblebee pollen', G.C. via Pixabay

Flash PerspectiefPollen meesjouwen is hard werken

Een lading pollen die een hommel met zich mee draagt gaat 'm niet in de koude kleren zitten. De harige beestjes vliegen van bloem naar bloem om deze te bestuiven en pollen te verzamelen. Het pollentransport kan ervoor zorgen dat zijn lichaamstemperatuur met 2 graden Celsius stijgt.

Tot die conclusie komen Amerikaanse onderzoekers. Hun experimenten wijzen uit dat de lichaamstemperatuur van hommels voor elke milligram pollen die ze meesjouwen met 0,07 graden Celsius stijgt. Vooral grote hommels lopen gevaar op oververhitting. Het temperatuurverschil is groter dan de onderzoekers gedacht hadden. Ze dachten zelfs dat ze het effect niet zouden kunnen meten.

Naast verrassend, vinden de onderzoekers de bevindingen ook zorgelijk. Ze vragen zich af hoeveel opwarming van de aarde de hommel kan verdragen zonder te bezwijken aan hittestress. Vooral de snelheid van de huidige klimaatverandering zou te snel kunnen zijn voor de zachtaardige beestjes om zich aan te kunnen passen. Samen met andere bedreigingen - verdroging, pesticiden en minder voedselaanbod - zou het kunnen leiden tot minder bestuiving van planten en een afname van de soort.

Een voordeel van warmer weer is dan weer dat bloemen langer bloeien waardoor er meer stuifmeel en nectar verzameld kan worden.

de Volkskrant - Volgepakte hommels kunnen bezwijken onder de hitte, 28 mei 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Ton Terlouw
Ton Terlouw Bodemvruchtbaarheid, plantweerbaarheid
  • #2
  • 31 mei '23
  • 12:52

Frank, wordt het niet tijd om weer te verkassen naar het noorden. Daar bloeit alles nog wat langer voorlopig.

Frank Eric van der Meer
Frank Eric van der Meer tuinman met biodiversiteit
  • #1
  • 30 mei '23
  • 10:10

'Een voordeel van warmer weer is dat bloemen langer bloeien waardoor er meer stuifmeel en nectar verzameld kan worden'.
Mijn indruk is van niet. Als het warmer wordt, zoals nu bij ons (27°C tot 31°C°) raken planten snellere uitgebloeid, vooral die niet voor het warmere weer zijn gemaakt. Andere bloemetjes volgen dan, aangepast aan die hitte, totdat de droogte aan alles een eind maakt.
Zie bij ons nogal eens hommels dood na hitte, en ook vlinders dood op een bloem, als het eenmaal zo 35°C tot 40°C is geworden, als er dan nog bloemetjes zijn.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.