8
Fotocredits: 'Loup !', 20'cents

Flash PerspectiefPolitiek schuift oordeel over afschot wolf door naar experts

Het eerste (spoed)debat van de nieuwe Provinciale Staten in Gelderland ging over de wolf. Op tafel lag een motie van BBB, SGP, JA21, PVV en FvD waarin gevraagd werd om afschot van de wolf toe te staan. Niet alle wolven, maar wel die dieren 'die landbouwhuisdieren en hobbydieren aanvallen of in de buurt van deze dieren zijn, die zich bij mensen ophouden en wolven die geen natuurlijk schuw gedrag meer vertonen'.

Maar de BBB vangt bot. Er is vandaag niet gestemd. Eerst worden er specialisten bijgehaald.

Voor de wolf, een beschermde diersoort, geldt strenge Europese wet- en regelgeving. In die regels is ruimte voor uitzonderingen, maar "dan moeten eerst alle andere opties zijn uitgeput." Over de interpretatie van die regels lopen de lezingen uiteen. Het debat 'verjuridiseerde' en de politiek kwam er niet uit, aldus Nieuwe Oogst. Uitstel dus. En zo wacht de provinciale politiek op experts, die helderheid moeten geven over hoe de regels gelezen moeten worden. Gedeputeerde Peter Drenth wacht op de minister, om te voorkomen dat alle te nemen stapjes stranden voor de rechter. En minister Christianne van der Wal? Die wacht op een landelijk advies van de Raad voor Dierenaangelegenheden, "over het samenleven van mensen en wolven in Nederland."


Nieuwe Oogst - BBB-motie over afschot wolf van tafel in Gelders spoeddebat, 12 apr 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Erik van Dam
Erik van Dam Humane gezondheid
  • #8
  • 20 apr '23
  • 18:58

#6 Nahja, vervang"niet voor elkaar krijgt" maar door "er helemaal geen ruk aan gedaan heeft." Dat dekt de lading iets beter.

Theo Jonkhart
Theo Jonkhart Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en
  • #7
  • 17 apr '23
  • 20:21

Iedereen noemt zich maar expert, maar de echte expert zit in Wolvega en dat is Fok Lukkes.

Arend Van 't Oever
Arend Van 't Oever Biotechnologie
  • #6
  • 17 apr '23
  • 12:02

Wanneer ben je expert? Als zelfs een wolvenconsulent het niet voor mekaar krijgt om de eigen dieren te beschermen (afrastering goed te hebben) wanneer kun je dan nog spreken dat we weten wat we doen en expertise hebben?
Wet- en regelgeving is ook voor interpretatie vatbaar, wat zijn alle mogelijkheden? Moet de rechter dat weer bepalen alvorens we verder kunnen (t/m Hof van Justitie in EU), dan zijn we zo weer minstens 10 jaar verder.

Edit, gelukkig zijn wolven schuwe beesten aldus experts en komen ze niet bij mensen in de buurt. Dit gevalletje was vast een uitzondering.

Tedje van Asseldonk
Tedje van Asseldonk Land- en tuinbouw
  • #5
  • 14 apr '23
  • 9:19

Uit de link #1 . “Het is waarschijnlijk dat de meeste aanvallen op landbouwhuisdieren (vooral schapen en geiten) nog steeds van loslopende honden komen. Dit wordt echter niet zo specifiek geregistreerd, zoals dat voor de wolf wel gebeurt. “
Misschien daar eens mee beginnen. Wij hebben al ruim 10 jaar wolven op ons land. Maar kippen zijn altijd door honden of marters een onnatuurlijke dood gestorven.

Ton Terlouw
Ton Terlouw Bodemvruchtbaarheid, plantweerbaarheid
  • #4
  • 13 apr '23
  • 15:55

#3 Dat klopt Frank, maar ik ben ethisch nog niet zo ver dat dat ik de wolf in Nederland terug wil hebben met alle problemen voor mens en gedomicilieerde dieren. er moet balans zijn. In mooie natuurlijke gebieden in grote dun bevolkte streken in Europa kan ik mij goed voorstellen dat er maatregelen mogelijk zijn maar niet in zo'n dicht bevolkt gebied als NL. Jij bent dat waarschijnlijk ontvlucht en had daar de mogelijkheden voor, de wolf komt op dit luilekkerland af om zich te goed te doen, en laat zich niet zo gemakkelijk verjagen. Europese wetten en regelgeving kan goed zijn maar er moet ook op dit dossier meer nuance komen is mijn mening.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.