12
Fotocredits: 'Brown Shrimp from the North Sea', Lou Stejskal

Flash VoedselketenPlotseling geen tekort aan Noordzeegarnalen meer

Nog abrupter dan de schaarste aan grijze Noordzeegarnalen zich voordeed, is deze voorbij. Er is weer voldoende voorraad, laat visgroothandel Alfa Fish weten aan Vilt.

De afgelopen maanden deed zich een groot tekort aan grijze zeegarnalen voor. Vooral voor onze zuiderburen, die meer dan de helft van de in de Noordzee gevangen garnalen consumeren al dan niet in de vorm van garnalenkroketten, was dat flink balen. De tekorten dreven de prijs op naar wel €100 per kilo.

Als oorzaak van het tekort werd de grote hoeveelheid wijting in de zee - die eten garnalen - en de warme temperaturen - die belemmeren de voortplanting van de garnaal - genoemd. Hoe dan ook, ineens zijn er weer volop Noordzeegarnalen. Was het het weer, de stormen, de wijting? Dat blijft onduidelijk. De trendbreuk is onmiskenbaar: de prijs van de grijze garnalen begint langzaam weer te dalen.

VILT - Schaarste aan grijze noordzeegarnalen even plots voorbi, 16 mei 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Frank Buurman
  • #12
  • 25 mei '24
  • 14:30

Over nutrificiërende factoren in de Noordzee hier en daar recente onderzoeken.
De mogelijke invloed van de nieuwe windmolenparken ben ik benieuwd naar.... ook of dat een Dogger Bank factor zou kunnen zijn? , met bewuste ontwikkeling (zoals wierenteelt, die verticale kelpteelt in Canada al dat commercieel effect - ook met verschillende schaaldieren - geeft... een overbeviste uitgebluste zee nieuw basis leven inblazend... zonder nutriënten instroom van de Rijn en Maas ;) ? Mark Soetman ? (toda raba dachlil chaver... ik vergeef je alles ;) Mij gaat het om inhoud.

Frank Buurman
  • #11
  • 22 mei '24
  • 13:30

@10"op de eerste vraag wel eigenlijk. Ben benieuwd welke factoren de aanwezigheid van algen/ eencelligen als cyanobacteriën en wieren (voedsel voor de schaaldieren) zouden kunnen bepalen behalve die nutriënten uitstroom uit onze rivieren. En wat de - mogelijk veranderende? - samenstelling van die populatie is.
Mij is geen Noordzee onderzoek hiernaar bekend.
(en wetenschappelijke Mark heeft nooit meer een vraag van mij beantwoord na een onderling conflict.... ben dat gewend, maar dat remt me niet in vragen)

ps zouden de nieuwe windmolenparken ook een factor kunnen zijn?... of ga ik hiermee weer te wild in mijn gedachten?
(die hieronder flap-out idd te ver gingen :( ... excuses... ver buiten de lijn.. zal proberen dat niet meer te doen.. al was het fascinerend om te zien hoe mijn husky die dag de vennengrond onder water omwoelde en die uitheemse rivierkreeften ving)

Erik van Dam
Erik van Dam Humane gezondheid
  • #10
  • 21 mei '24
  • 18:05

#9 Verwacht jij zelfs maar iets van een reactie hierop ?

Frank Buurman
  • #9
  • 21 mei '24
  • 14:07

@8: levert een hogere (+6 zelfs) Noordzee watertemperatuur meer algen(zeewier)bloei op?
Hoe zit het met de concentratie daarvan in oceaanwater, zijn daar veranderingen in, en kunnen die zich - zo ja - ophopen in de Noordzee?
En hoe zit het met de tellingen, worden daar alle algen meegenomen?... ben ook benieuwd naar die stikstof fixerende alg... naam effe kwijt... de biologische keten gaat vanaf nog kleiner...

ps voedt krab zich op jonge wijting? Krab/ kreeft zo heerlijk. Maar niet weken semi-levend in containers getouwd op de markt... een SCHANDE.
Vers uit het aquarium (zoals ik kon kiezen op Schier) een andere zaak. Vers zelf gespietst ook.

pps mijn husky inmiddels getraind op ongewenste rivierkreeft nabij lekker vinden en vangen ;)
daar kan/moet meer mee gebeuren.

Mark Soetman
Mark Soetman Levensmiddelenproductie
  • #8
  • 20 mei '24
  • 22:39

Nee dat laatste is geen issue. Twee onderwerpen.

De cyclus veel prooidieren geeft veel predatoren is van alle tijden. Maar gaat in zee wel sneller dan op land. Dat verklaart de veel-geen-weinig-veel cycli van garnalen.

Uitstroom plantaardige nutriënten via Maas en Rijn was in 1850 zeer beperkt, in de jaren 70 astronomisch en nu weer dalend. (Moet nog verder omlaag middels voorkomen uitspoeling zoals besproken in de draad Hoezo Mest?)
Dat levert een fluctuerende algengroei, en daarmee fluctuerende hoeveelheid prooidieren, maar die veranderingen zijn veel rustiger.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.