De Noordzeegarnalenindustrie is voor het grootste deel in handen van Nederland. In totaal wordt er jaarlijks ongeveer 35.000 ton aan garnalen uit de Noordzee gevist. Hiervan wordt zo'n 45%, 15.475 ton, door Nederland gevangen. Duitsland volgt als tweede met 12.592 ton. Met 3.476 ton komt Denemarken op de derde plek. Behalve in de vangst hebben Nederlanders ook een groot aandeel in de verwerking en handel; 80% van de gevangen Noordzeegarnalen gaat door Nederlandse handen - al dan niet via een omweg langs de Marokkaanse garnalenpelsters.

Nederlanders worden ruim voorbijgestreefd door de Belgen als het gaat om het consumeren van de garnalenvangst. België is goed voor de consumptie van 54% van de grijze garnalen. Vooral de garnalenkroketten zijn geliefd. In Nederland eten we 20% van de garnalenvangst op, in Duitsland 15%.

Opmerkelijk is dat de Belgen zelf maar 500 ton per jaar vangen, dat komt overeen met slechts 1% van het totale gevangen volume. België heeft nog maar 13 garnalenkotters, die met een gemiddelde leeftijd van 33 jaar verouderd mogen heten. Om de sector ook in België levend te houden is er dringend nood aan jonge starters en ondernemers, aldus Vilt.
VILT - Vlaams infocentrum land- en tuinbouw - België grootste garnalenconsument maar kleine producent - VILT
Reageer
  • Deel
Druk af