4
Fotocredits: 'Viooltjes', Hänsel und Gretel, Wikimedia

Flash VoedselketenPlanten hebben vaker seks met zichzelf

Planten gaan niet stilletjes zitten wachten tot een insect hen komt bevruchten. Ze blijken vaker seks met zichzelf te hebben, aldus The New York Times.

Door klimaatverandering en het gebruik van pesticiden is het aantal bestuivers de afgelopen decennia flink afgenomen. Een nieuw onderzoek laat zien dat planten bij gebrek aan bestuivers in korte tijd een nieuwe voortplantingsstrategie ontwikkelen. De onderzoekers ontdekten dat viooltjes overstappen op zelfbevruchting.

De onderzoekers kweekten 8 ‘batches’ met zaden van het akkerviooltje uit 4 locaties rondom Parijs. Op deze locaties zijn in de jaren '90 en '00 zaden geoogst. Deze zaden vergeleken de onderzoekers met zaden geoogst in 2021. Uit de analyse bleek dat het percentage zelfbestuiving was toegenomen met 27%.

Zelfbestuiving is niet gunstig voor planten, omdat de plant dan alleen zijn eigen genen voortplant. Seksuele reproductie met tussenkomst van een bestuiver maakt dat het planten-DNA mixt, waardoor planten beter bestand zijn tegen bijvoorbeeld ziektes of droogte.

In de loop der jaren bleek bovendien dat de grootte van de bloemen van de planten uit de nieuwe zaden met 10% was afgenomen en dat de planten 20% minder nectar produceerden. Dat maakt de bloemen minder aantrekkelijk voor de bestuivers en zo ontstaat een neerwaartse spiraal, waardoor planten zelfs uit kunnen sterven. Het is daarom heel belangrijk om te zoeken naar manieren om deze ongewenste trend te stoppen, zeggen de onderzoekers.

New York Times - Flowers Are Evolving to Have Less Sex, 9 jan 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Nico Gerrits
Nico Gerrits Natura2000
  • #4
  • 11 jan '24
  • 13:36

#3, het genetisch potentieel van de nakomelingen van de zelfbevlekker wordt niet spontaan kleiner. Dat van de lokale populatie verandert ook niet.
Gewoon kletspraat dat de soort "daarom" kan uitsterven.

Frank Eric van der Meer
Frank Eric van der Meer tuinman met biodiversiteit
  • #3
  • 11 jan '24
  • 13:18

#2 "zelfbevlekking is heel gunstig voor het viooltje"
Daardoor gaat de genetische diversiteit achteruit, waardoor een soort op den duur zelfs kan uitsterven. Staat hierboven.

Nico Gerrits
Nico Gerrits Natura2000
  • #2
  • 10 jan '24
  • 14:15

Heerlijk onderzoek. Elke conclusie die er in staat is moeiteloos onderuit te halen. En let op: zelfbevlekking is heel gunstig voor het viooltje; want stel je voor er is een jaar zonder een enkele hommel. Dan hebben de zelfbevlekkers toch maar mooi zaadjes voor volgend jaar.

Frank Eric van der Meer
Frank Eric van der Meer tuinman met biodiversiteit
  • #1
  • 9 jan '24
  • 16:54

Dit stond er ook nog in de NYT: "Dr. Mazer said that the spiral might even be worse than Dr. Cheptou’s research suggested. Along with a decline of pollinators, flowering plants are facing other challenges that may be driving them to abandon sexual reproduction.
Global warming, for example, is speeding up the growth of flowers. It may be shrinking the window of time before flowers wilt in which they can offer pollinators nectar."

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.