8
Fotocredits: 'Bakfiets', Pieter Pot

Flash VoedselketenPieter Pot vraagt 35.000 klanten om voorschot

Verpakkingsvrije winkel Pieter Pot heeft zijn klanten gevraagd tegoeden op hun accounts te zetten, zodat het bedrijf zijn leveranciers kan betalen, aldus RTL Nieuws. Het is een bijzondere vorm van crowdfunding: het bedrijf vraagt al zijn klanten als een collectief mede risico te willen dragen.

Pieter Pot kampt sinds begin dit jaar met financiële problemen. Jordan Kopelle en Dominique Rommers van de Delicatessenfabriek kwamen te hulp om de 'weckpotsuper' van de ondergang te redden. Er is flink gesneden in de kosten en de oorspronkelijke oprichter Joeri Schoemaker is weer terug als CEO. Het blijkt nog onvoldoende om het geringe vertrouwen van leveranciers in de financiële gezondheid van het bedrijf weer op peil te brengen. Daarom willen ze vanaf nu vooraf betaald worden voor hun leveringen, maar dat kan de online super nog niet.

In een mail die naar alle 35.000 leden van het klantenbestand is gestuurd, heeft Pieter Pot klanten opgeroepen alvast een voorschot te nemen op hun toekomstige boodschappen. Over de gestorte tegoeden krijgen ze rente: wie €100 stort krijgt €110 boodschappentegoed, wie €500 stort krijgt €570 boodschappentegoed. Dat zijn mooie rentes van 10% en 14%, al kun je je geld kwijt zijn.

De crowdfunding werkt: er is al €130.000 opgehaald. Pieter Pot hoopt €200.000 op te halen en denkt in november van dit jaar break-even te kunnen draaien.

RTLnieuws - Pieter Pot bedelt bij klanten om leveranciers te kunnen betalen, 26 jul 2023
 • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Bram van Driel
Bram van Driel Voormalig redacteur, Foodlog
 • #8
 • 22 jan '24
 • 12:31

Pieter Pot maakt toch een doorstart, meldt de Levensmiddelenkrant. Dankzij de crowdfunding is er genoeg geld opgehaald om een doorstart te realiseren. “We zullen nu eerst de communicatie met onze klanten oppakken, onze voorraden gaan aanvullen en alle systemen goed inrichten. De ambitie is om in maart onze online winkel weer te openen”, zegt Jouri Schoemaker, oprichter van Pieter Pot.

Curator Maria Bowmer zegt er het volgende over: “Met deze doorstart wordt gezorgd dat de verpakkingsvrije missie van Pieter Pot wordt doorgezet, werkgelegenheid zo veel mogelijk wordt behouden en klanten zo min mogelijk worden benadeeld. Helaas is er bij een faillissement altijd sprake van schade voor crediteuren en leveranciers. Dat is ook bij een doorstart niet te voorkomen.”

Bianca van der Ha
Bianca van der Ha Senior projectleider, Foodlog
 • #7
 • 18 dec '23
 • 8:47

Michel de Groot , graag gedaan. Ik zag het ook voorbij komen. Helaas!

Michel de Groot
Michel de Groot Land- en tuinbouw
 • #6
 • 14 dec '23
 • 12:26

Bianca van der Ha bedankt voor je reactie. De uitslag is inmiddels ook bekend; helaas is het bedrijf vandaag failliet geraakt.

Bianca van der Ha
Bianca van der Ha Senior projectleider, Foodlog
 • #5
 • 13 dec '23
 • 14:29

Michel de Groot , 22 augustus is de laatste keer geweest dat ik bestelde bij Pieter Pot. Nu kan ik niet meer bestellen, want de webshop is helemaal leeg. Ik was altijd erg tevreden over de producten en de service. Grootste nadeel vind ik de ruimte die de lege potten innemen. De bezorger kon ze niet altijd allemaal mee terugnemen.
Het gaat inderdaad al een hele tijd niet zo goed met Pieter Pot. Gisteren zag ik deze op RTL Z.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.