4
Fotocredits: 'Teflon-pan', Pixabay

Flash PerspectiefPaniek over pfas omdat het overal in gebruikt is

Het mede door Nederland voorgestelde plan om binnen de Europese Unie tot een verbod op het gebruik van pfas te komen, leidt tot paniek in het bedrijfsleven. Want waar zitten al die 10.000 soorten poly- en perfluoralkylstoffen, kortweg pfas, wel niet in? Behalve in anti-aanbakpannen zitten pfas ook in verpakkingen, regenkleding en cosmetica, chips, batterijen en medische hulpmiddelen zoals pacemakers, aldus het FD.

De 'forever chemicals' danken hun populariteit aan hun eigenschappen van hittebestendigheid, sterkte, vet- en waterafstotendheid. Dat die eigenschappen kwalijke gevolgen hebben voor het milieu en de gezondheid, is inmiddels wel doorgedrongen tot politiek én publiek.

Het gebruik van pfas is zó wijdverbreid dat veel bedrijven niet weten waar ze allemaal toegepast zijn. Verwoed zijn sectoren bezig de toepassingen in kaart te brengen, wat een helse klus blijkt. Wat te denken van de binnenkant van buizen waar chemische stoffen doorheen stromen en de ringetjes die die buizen afsluiten? En als daar pfas in zitten, wat zijn dan alternatieven? Voor pannen en regenjassen zijn die er wel, maar voor elektrische auto's, chips en halfgeleiders nog lang niet.

Het 'grootste stoffenverbod ooit' zou in 2026 of 2027 in moeten gaan.

Het Financieele Dagblad - Bedrijven proberen pfasgebruik naarstig boven tafel te krijgen, 18 apr 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Frank Buurman
  • #4
  • 20 apr '23
  • 15:08

ps
Dat de industrie zich nu pas rot schrikt? Na de aarde wetens en willens vergiftigd te hebben met onafbreekbaar gif, en daar nog steeds meer doorgaat? Was dat geen reden tot schrikken? (behalve dan voor Gore-Tex en keramische pannen pioniers - pannen, die nu een stuk beter zijn dan in het begin)

Wie zal een nationale campagne in bushokjes en op tv organiseren? KOOP KERAMISCH. Dat zal de doodslag voor dit soort giftig bakmateriaal betekenen. NGO's hadden dat al lang geleden moeten doen, gezien de gevolgen... als de overheid het laat afweten.

Frank Buurman
  • #3
  • 20 apr '23
  • 14:58

Hoe eenvoudig was het niet geweest voor die Nederlandse overheid om het al vele jaren bepleitte verbod op PFAS pannen/ keukenmateriaal in te voeren? Nooit werk van gemaakt, want dat is tegen de belangen van Chemours (die ook nog eens de wijde omgeving vervuilt met Gen-X, net als de Westerschelde met haar niet werkende 'afvalverwerking' in België). Terwijl het alternatief er is (keramisch). Een nationale overheid die niet stáát voor de mensen (PS Zuid Holland wilde wél maatregelen).

Gore-Tex... groot geworden met PFAS in haar waterdichte kleding en schoeisel... heeft PFAS 4 jaar geleden al verlaten...

james pott
james pott land- en tuinbouw
  • #2
  • 19 apr '23
  • 15:57

En als het zo'n heidens karwei is om het te vermijden, wat valt er dan te doen aan de gezondheids problemen. Zijn die er? In hoeverre serieus?

Gert van der Hoek
  • #1
  • 19 apr '23
  • 11:14

PFAS komt uiteindelijk ook nogal eens in voeding terecht. Volgens de overheid van Vlaanderen is voeding de grootste bron van PFAS-blootstelling.

"Hoe komen PFAS in onze voeding terecht?

- door vervuild water waarin vissen en schaaldieren leven en door de vervuilde bodem waarop kippen scharrelen en runderen grazen.
- tijdens de voedselverwerking en bewaring. Bijvoorbeeld door contact met PFAS-houdende verpakkingen.
- tijdens de bereiding, bijvoorbeeld door contact met PFAS-houdend keukenmateriaal".

Vlaanderen

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.