0
Fotocredits: 'Olijfolie', : Tetine :

FlashOorlog perfect voor spijsoliefraudeurs

Een nieuw risico dreigt als gevolg van de torenhoge prijzen van zonnebloemolie: oliefraude.

Al tijdens de coronacrisis nam het aantal gevallen van voedselfraude met zo'n 30% toe, schat de Europese Voedselveiligheidsautoriteit EFSA. Criminelen zagen hun kans schoon en maakten gebruik van de haperende aanvoer.

De Oekraïnecrisis vergroot hun kans en creëert de perfecte omstandigheden. Consumenten hamsteren. Levensmiddelenfabrikanten zijn halsoverkop op zoek naar alternatieve ingrediënten voor hun producten én meerdere landen hebben vrijstellingen gegeven voor de nutriënteninformatie op het etiket.

De volksgezondheid en voedselveiligheid staan onder druk. Uit het verleden kennen we al oliefraudeschandalen waarbij normaal gesproken niet voor consumptie bestemde olies (castorolie, paraffine olie, afvalolie) als spijsolie verhandeld werden. Daar ga je niet dood van, maar ze voldoen niet noodzakelijk aan eisen voor gebruik in voedsel. Maar denk ook aan gevallen waarin pinda-olie (arachideolie) wordt vermomd tot een olie met een naam van een product waar mensen niet allergisch voor zijn. Mensen met een pinda-allergie kunnen daar veel last van krijgen.

FoodNavigator - ?This is the time fraudsters kick in?: Food fraud warnings as sunflower oil runs dry , 3 mei 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.