0
Fotocredits: 'Vlees', Pikrepo

Flash Dagelijkse KostDuitse boeren bereid tot vleestaks via btw

In februari was sprake van een mogelijke vleestaks van van €1,12 per €10. Inmiddels zijn de plannen weer wat verder.

Een brede coalitie van Duitse belangenorganisaties en experts stelt voor om de btw op vlees te verhogen. Uit de hogere belastinginkomsten moet het geld komen om betere leefomstandigheden voor consumptiedieren te bekostigen. Het voorstel is afkomstig van de Zukunftskommission Landwirtschaft (ZKL), een agrarisch beleidsorgaan waarin onder meer boerenkoepels, coöperaties in de voedselsector, boerenbanken, consumentenbonden en milieuorganisaties zitting hebben.

Deze zogenaamde "Verkeerslichtbelasting", een verwijzing naar de kleuren van de Duitse coalitieregering, zou een geleidelijke verhoging van de huidige verlaagde btw-tarief van 7% naar het standaardtarief van 19% inhouden. Mocht de regering besluiten deze verhoging door te voeren ten bate van gegarandeerde premies voor dierenwelzijn, dan zal de ZKL dat ondersteunen.

De gevolgen van deze voorgestelde btw-verhoging betekenen voor de consument dat 500 gram varkensgehakt €0,39 cent, bijna €0,80 duurder wordt bij een Duitse kiloprijs van €7,00.

De Duitse minister van Landbouw, Cem Özdemir (Groenen), vindt een hogere btw prima als de maatregel steun krijgt van de landbouwsector.

Het voorstel wordt besproken tijdens de Duitse voedseltop vandaag met kanselier Olaf Scholz. De Duitse regering en de ZKL willen beter dierenwelzijn door de consument gefinancierd laten worden, maar die geen keuze laten om daar niet aan mee te doen. Omdat Duitsland hogere eisen aan dierenwelzijn wil stellen dan andere EU-landen, vinden de samenwerkende organisaties btw het meest geëigende middel: zo wordt ook importvlees belast en komen de inkomsten toch ten goede aan Duitse boeren.

Duitse boeren kunnen met de btw-compensatie van 12% over de winkelprijs theoretisch hun kostennadeel met buitenlands vlees compenseren; in de praktijk van de markt kan het kostennadeel nog steeds nadelig uitvallen als bijvoorbeeld supermarkten vlees goedkoper uit Nederland, België of Oost-Europese lidstaten inkopen. Daarnaast zullen hogere prijzen tot krimp van de Duitse varkenssector leiden, enerzijds door wegvallende export en anderzijds door lagere binnenlandse consumptie.

BILD.de - Ein echter Klops! Fleisch soll teurer werden, 11 apr 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.