0
Fotocredits: 'Meat, low prices', USDA

Flash Dagelijkse KostDuitse vleestaks: €1,12 op ieder tientje erbij

Het Duitse ministerie van Landbouw wil een vleestaks introduceren, met als doel de veehouderij duurzamer te maken. Afgelopen week heeft het ministerie een nota met haar plannen aan de regeringspartijen voorgesteld.

De hoogte van de belasting moet de politiek nog bepalen, aldus Agrarheute.

De belasting zal gaan gelden op vlees, bewerkte vleesproducten en eetbare slachtbijproducten. In de wandelgangen wordt gesuggereerd dat het huidige BTW-tarief van 7% naar 19% kan gaan. Op iedere €10 die je nu bij de kassa van je Metzger of supermarkt afrekent, betaal je dan €1,12 meer.

Vanuit verschillende hoeken is kritiek te horen. De Duitse boerenbond vreest dat het geld niet daadwerkelijk bij de boeren terechtkomt, omdat onduidelijk is hoe het systeem kan garanderen dat alle verkochte kilo's ook terugvloeien naar de boer (zoals de bedoeling is, zelfs vanuit het buitenland - een kronkel want het vlees verliest prijstechnisch van vlees zonder tax).

Volgens de bond creëert de taks een enorme bureaucratie en extra kosten, zonder dat dit een meerwaarde voor boeren oplevert. Ook de vleesindustrie benadrukt de noodzaak van een praktische uitwerking van de plannen. Ze moeten wel haal- en betaalbaar zijn en de boer cash opleveren om zijn verduurzaming te kunnen financieren.

Ook de oppositie, waaronder de CSU (zeg maar de rechtsere kant van het CDA), uit zorgen over hoe de inkomsten van de taks bij de veehouderij terechtkomen.

De populistisch rechtse en extreme AfD-fractie in het parlement roept zelfs op tot het schrappen van de vleestaks en de belastingverhoging op landbouwdiesel terug te draaien.

agrarheute - Cem Özdemirs Fleischsteuer-Plan: Was Tierwohl mit Kaffee zu tun hat, 12 feb 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.