2
Fotocredits: 'Broccoli', pxhere.com

Flash Dagelijkse KostOnderzoekers vinden dat broccoli lekker moet zijn

Als je ziet dat anderen groenten niet lekker vinden, kun je het zelf ook niet lekker gaan vinden. Dat dachten we op basis van eerder onderzoek. Britse onderzoekers ontdekten dat het misschien toch niet helemaal klopt, maar blijven er toch in geloven.

Het verschijnsel heet ‘social modelling'. Door naar anderen te kijken, leren mensen welk gedrag loont en welk gedrag niet.

In een nieuw onderzoek verdeelden de onderzoekers 205 jonge vrouwen tussen de 18 en 30 jaar over drie groepen. De vrouwen kregen filmpjes te zien van onbekende volwassenen die rauwe broccoli aten met of een positieve, of een neutrale of een negatieve gezichtsuitdrukking. Voor en na het bekijken van de video vroegen de onderzoekers de vrouwen hoe lekker ze broccoli vonden en hoeveel zin ze hadden om nu broccoli te eten.

De vrouwen in de groep die keek naar de negatieve gezichtsuitdrukking vonden broccoli na het bekijken van de video significant minder lekker. Toch nam de zin die de vrouwen hadden om broccoli te eten niet af.

Opvallend was bovendien dat de groep die naar positieve gezichtsuitdrukkingen tijdens het eten van broccoli had zitten kijken, geen verhoogde trek in broccoli had gekregen. Dit zou kunnen betekenen dat kijken naar iemand die groente eet met een positieve gezichtsuitdrukking geen effectieve strategie is om de groenteconsumptie te verhogen. De verklaring die de onderzoekers geven voor het resultaat is dat glimlachen, wat de mensen in de positieve video deden, geen typische uiting is van het lekker vinden van voedsel.

De wetenschap is er nog niet uit. Wel blijven de onderzoekers geloven dat je als ouder je kind niet moet laten zien dat je groenten niet lekker vindt.

Independent - Watching others visibly dislike vegetables may make you dislike them too ? study, 15 jan 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Otto Rood
Otto Rood geïnteresseerde leek
  • #2
  • 17 jan '24
  • 12:41

Misschien moet je alle waardeoordeel bij kinderen weglaten. Gewoon eten. Dit is hoe we het hier doen. Geen verhalen over dat het gezond is, dat is geen argument voor een kind. Dat leert door te kijken naar wat de omgeving - bijv de ouders - doet.

Pieter Pekelharing
Pieter Pekelharing darmgezondheid
  • #1
  • 16 jan '24
  • 12:56

De vraag is of het “lekker” zijn wel het allerbelangrijkst is om kinderen te leren Broccoli te eten.
Wat nu als ouders broccoli eten uit de op wetenschap gebaseerde overtuiging dat het gezond is en er daarom enthousiast hun tanden in zetten? Weten dat iets goed is voor je body en gezondheid kun je vast met overtuiging aan je kinderen over brengen. Veel dingen die kinderen doen zijn niet alleen leuk. Maar kinderen kunnen al heel jong leren dat iets goed voor ze is. Dat geldt voor viool studeren, trainen voor een sport, een vreemde taal leren en nog veel meer. Viool studeren werd mij als kind ook niet verkocht met het argument dat het zo leuk is. Maar als ik mijn vader zag musiceren met zijn vrienden begreep ik dat studeren toch wel een goed idee was.
Bij Broccoli komt daar nog een notie bij om niet op lekker te sturen. Dat Broccoli gezond is heeft onder andere te maken met de glucosinoltaten die er in zitten. Laten nu net die glucosinolaten nog al bitter zijn en dus niet zo lekker. Maar om van de gezondheidsvoordelen van Broccoli te profiteren moet je dus wel die bittere Broccoli hebben en niet die flauwe zoete. Dus door Broccoli lekker te maken gooi je het kind met het badwater weg.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.