3
Fotocredits: Olives Branch , Monaam Ben Fredj → ‘’, via Wikimedia Commons

Flash VoedselketenOlijvenmeel moet geld opleveren

Wist je dat olijfolieproducenten maar 15% van de olijf gebruiken? Na het persen van olie, gooien ze de resterende 85% meestal weg, omdat de pulp snel oxideert en daardoor giftig wordt. De Israëlische start-up PhenOlives doet daar wat aan door de resten van de olijven tot meel te verwerken.

De start-up ontwikkelde een gepatenteerde technologie die de oxidatie van het restproduct van olijfolie, de olijfperskoek, stopt. Daarna scheidt PhenOlives de olijfperskoek in zijn 3 componenten: pulp, afvalwater en pitten. Vervolgens droogt het bedrijf de pulp om er meel van maken. De start-up voegt de antioxidanten uit het afvalwater toe aan het meel.

Voor dit proces werkt PhenOlives samen met olijfolieraffinaderijen, bij wie het bedrijf de olijfperskoek op locatie verwerkt. De start-up hoopt hiermee ook olijfolieboeren vooruit te helpen. Zij krijgen nu in essentie maar voor 15% van hun oogst betaald. PhenOlives denkt dat de raffinaderijen de boeren extra kunnen betalen vanwege de opbrengsten van het olijvenmeel.

Volgens PhenOlives heeft het meel een aantal eigenschappen die geen ander meel op de markt heeft. Zo bevat het meel wel 80% vezels, is het glutenvrij en bevat het een flink aantal antioxidanten. De smaak van het meel is neutraal. PhenOlives focust zich op de bakkerijsector, maar kijkt ook of het meel gebruikt kan worden in voer voor huisdieren.

FoodNavigator - Flour upcycled from olive waste a ?revolution? for industry, 13 apr 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Willem van den Akker
Willem van den Akker Land- en tuinbouw
  • #3
  • 16 apr '24
  • 14:59

Als compost kan natuurlijk altijd, Joep, maar ik dacht dat het daar nog wat te waardevol voor zou zijn. En, ik weet niet of een olierijk product zo goed composteert....

Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #2
  • 14 apr '24
  • 20:18

Geen geld maar compost:
"Ook in dit geval wordt alles van de olijf gebruikt: aan de ene kant de extravergine olie, aan de andere kant het vegetatiewater voor de productie van OliPhenolia en het terugwinnen van de kostbare polyfenolen, en tenslotte het droge residu, dat na een langzame compostering samen met al het andere afval van de boerderij, teruggaat naar het land om nieuwe vruchtbaarheid aan de bodem te brengen."
Bron: Fattoria La Vialla

Willem van den Akker
Willem van den Akker Land- en tuinbouw
  • #1
  • 14 apr '24
  • 3:47

Lijkt me logisch om hier naar te kijken. Hier in Portugal, waar wij onze olijven laten persen, wordt de pulp opgehaald om te gebruiken als brandstof. Ik vroeg me al af of het niet als voedermiddel gebruikt kon worden. Als olijfolie zo gezond is, waarom de pulp dan niet, al is het dan in wat mindere mate. Van andere persen hier hoorde ik dat de pulp door Spanjaarden opgehaald werd, die hem nog een keer persen. Dat laatste betreft we een pers die ongeveer 30 % minder rendement heeft.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.