Wist je dat olijfolieproducenten maar 15% van de olijf gebruiken? Na het persen van olie, gooien ze de resterende 85% meestal weg, omdat de pulp snel oxideert en daardoor giftig wordt. De Israëlische start-up PhenOlives doet daar wat aan door de resten van de olijven tot meel te verwerken.
De start-up ontwikkelde een gepatenteerde technologie die de oxidatie van het restproduct van olijfolie, de olijfperskoek, stopt. Daarna scheidt PhenOlives de olijfperskoek in zijn 3 componenten: pulp, afvalwater en pitten. Vervolgens droogt het bedrijf de pulp om er meel van maken. De start-up voegt de antioxidanten uit het afvalwater toe aan het meel.
Voor dit proces werkt PhenOlives samen met olijfolieraffinaderijen, bij wie het bedrijf de olijfperskoek op locatie verwerkt. De start-up hoopt hiermee ook olijfolieboeren vooruit te helpen. Zij krijgen nu in essentie maar voor 15% van hun oogst betaald. PhenOlives denkt dat de raffinaderijen de boeren extra kunnen betalen vanwege de opbrengsten van het olijvenmeel.
Volgens PhenOlives heeft het meel een aantal eigenschappen die geen ander meel op de markt heeft. Zo bevat het meel wel 80% vezels, is het glutenvrij en bevat het een flink aantal antioxidanten. De smaak van het meel is neutraal. PhenOlives focust zich op de bakkerijsector, maar kijkt ook of het meel gebruikt kan worden in voer voor huisdieren.
FoodNavigator - Flour upcycled from olive waste a ?revolution? for industry,
13 apr 2024