1
Fotocredits: Kranen op de kade van Odessa, een van de grote handelshavens van Oekraïne, George Chernilevsky

FlashOekraïens kippenvoer bereikt Rotterdam

Na een reis van twee weken uit oorlogsgebied heeft de Petrel S als eerste schip uit Oekraïne een Nederlandse haven bereikt. Maar de lading bestaat niet uit graan voor behoeftige mensen. Het blijkt het schroot - de omhulsels van het zachte zaadje - van zonnebloempitten. Die worden door Nederlandse veevoerfirma's verwerkt tot kippenvoer.

Dat schrijft de Volkskrant een beetje verbaasd, want het dankzij bemiddeling door Turkije ontzette graan was toch juist voor de hongerigen in de wereld?

Ja en nee. Kippen eten resten van onze behoefte aan zonnebloemolie. Of moeten we die restjes weggooien? Toegegeven: onderploegen kan ook, maar het spul eerst tot mest verwerken via de kip en dan weer op de akker gooien is ook een prima manier van kringlooplandbouw met minder kunstmest bedrijven. Helaas zijn we in Nederland zo gek dat we de kippenmest verbranden.

de Volkskrant - Eerste schip uit Oekraïne bereikt Amsterdamse haven. Met voer voor de Nederlandse pluimveesector, 3 sep 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Lourens Gengler
Lourens Gengler Journalistiek rond voeding en voedsel
  • #1
  • 9 sep '22
  • 12:03

Zou het Volkskrant-policy zijn om zoveel mogelijk negatief-cynisch over landbouw te schrijven? Blijkbaar vindt de krant het een schande dat zonnebloemschroot uit Oekraïne wordt gebruikt in Nederlands veevoer. De omgekeerde Nederlandse vlag op binnenschip Nescio wordt als opmerkeijke tegenstelling beschreven tegenover Oekraïnse boeren.
'' 'In Oekraïne is landbouw een patriottische bezigheid en vormen de zonnebloemen onderdeel van de nationale vlag. Nooit zouden we die vlag kunnen omkeren', zei Andrej Rozdolski, een boer in de buurt van Odesa, twee maanden geleden. In Nederland voeden diezelfde zonnebloemen een economie en een beweging die zich van het vaderland heeft afgekeerd."

Dat zonnebloempitschroot als Europese grondstof in zekere mate een alternatief vormt voor sojaschroot uit de VS, Argentinië of Brazilië wil de krant duidelijk niet melden. Het is een gezond eiwit- en vezelrijk bijproduct van de (juist voor Volkskrantlezers(!?)) populaire plantaardige zonnebloem-olie. Ook dat komt uit Oekraïne.

En het is toch echt uiterst naïef van de Volkskrant (en vele anderen) om te denken dat het (graan)akkoord met de VN, Turkije, Rusland en Oekraïne slechts was bedoeld om graan naar hongerend Oost-Afrika te brengen. Erdogan is de held geworden en Turkije krijgt goedkoper tarwemeel, Oekraïne heeft inkomsten nodig, en Rusland heeft Zwarte Zee route nodig om hun record tarweoogst te kunnen exporteren.

´Ook Nederland zat kennelijk op het Oekraïense goud te wachten´, aldus het Volkskrant artikel. Hoezo goud?, en waarom zat Nederland erop te wachten?

Overigens is onderploegen, zoals Foodlog suggereert, een veel te simplistische benadering. De grondstof is daarvoor te waardevol aan eiwit, en het blijft niet op de akker achter maar pas na persen en extractie van zonnebloemolie.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.