Fotocredits: 'Oatly',
Tiia Monto via Wikimedia Commons
FlashOatly goed voor 4,5 miljoen kilo duurzaam varkensvlees
Oei. Wie dacht geen dierlijk product te drinken door zo'n hippe en bewuste latte met havermelk, blijkt een flinke berg varkensvoer te produceren. Dat zit zo. Van de geperste haver blijft pulp over. En die gaat net als vroeger naar de varkens, want weggooien is zonde.
Het bekende havermelkmerk Oatly produceert in Zweden, Nederland, Azië en de Verenigde Staten. In 2021 verkocht het bedrijf volgens het Financieele Dagblad zeker 36% van zijn restpulp aan boeren. Dat komt neer op zo'n 29 miljoen liter. De eiwitten die daarin zitten zijn jaarlijks goed voor gemakkelijk 1,5 miljoen kilo vlees. De pulp kan ook gebruikt worden om er energie van te maken, maar dat is minder duurzaam omdat het geen mest oplevert waar je aardappelen, boontjes, sla of desnoods opnieuw haver op kunt laten groeien en tegelijk - voedingskundig gezien - heel nutrientrijke producten als vlees, eieren of zuivel oplevert.
Daarom is het eigenlijk beter om alle restpulp van havermelkproducten naar de varkens of de kippen te brengen. Het is niet ondenkbaar dat ook die van Kipster het prima doen op Oatly-pulp.
Wie Oatly havermelk drinkt, doet er goed aan te accepteren dat hij of zij in potentie voor circa 4,5 miljoen kilo duurzaam varkensvlees voer produceert. 'Duurzaam' omdat het zonde is om de reststroom anders te gebruiken, namelijk niet naar de varkens (of andere dieren).
Naarmate de vegan melkconsumptie groeit, zwelt die duurzame voerstroom verder aan. Hetzelfde geldt uiteraard voor nephamburgers en vegan vleeswaren, zij het wat minder omdat die meer vaste stof bevatten.
Voor alle duidelijkheid: op dit moment wordt slechts een derde van het duurzame potentieel van de reststroom van Oatly als circulair diervoeder benut.