29
Fotocredits: 'Oatly', Tiia Monto via Wikimedia Commons

FlashOatly goed voor 4,5 miljoen kilo duurzaam varkensvlees

Oei. Wie dacht geen dierlijk product te drinken door zo'n hippe en bewuste latte met havermelk, blijkt een flinke berg varkensvoer te produceren. Dat zit zo. Van de geperste haver blijft pulp over. En die gaat net als vroeger naar de varkens, want weggooien is zonde.

Het bekende havermelkmerk Oatly produceert in Zweden, Nederland, Azië en de Verenigde Staten. In 2021 verkocht het bedrijf volgens het Financieele Dagblad zeker 36% van zijn restpulp aan boeren. Dat komt neer op zo'n 29 miljoen liter. De eiwitten die daarin zitten zijn jaarlijks goed voor gemakkelijk 1,5 miljoen kilo vlees. De pulp kan ook gebruikt worden om er energie van te maken, maar dat is minder duurzaam omdat het geen mest oplevert waar je aardappelen, boontjes, sla of desnoods opnieuw haver op kunt laten groeien en tegelijk - voedingskundig gezien - heel nutrientrijke producten als vlees, eieren of zuivel oplevert.

Daarom is het eigenlijk beter om alle restpulp van havermelkproducten naar de varkens of de kippen te brengen. Het is niet ondenkbaar dat ook die van Kipster het prima doen op Oatly-pulp.

Wie Oatly havermelk drinkt, doet er goed aan te accepteren dat hij of zij in potentie voor circa 4,5 miljoen kilo duurzaam varkensvlees voer produceert. 'Duurzaam' omdat het zonde is om de reststroom anders te gebruiken, namelijk niet naar de varkens (of andere dieren).

Naarmate de vegan melkconsumptie groeit, zwelt die duurzame voerstroom verder aan. Hetzelfde geldt uiteraard voor nephamburgers en vegan vleeswaren, zij het wat minder omdat die meer vaste stof bevatten.

Voor alle duidelijkheid: op dit moment wordt slechts een derde van het duurzame potentieel van de reststroom van Oatly als circulair diervoeder benut.

Het Financieele Dagblad - Ongemakkelijke waarheid: Oatly en Alpro voeden intensieve veehouderij, 2 dec 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Otto Rood
Otto Rood geïnteresseerde leek
  • #29
  • 4 dec '22
  • 18:14

Jan Peter #3 Inderdaad, zelf maken scheelt je een hoop. Hier ook zo'n ding staan, voor plantaardige dranken en ontbijtpap (=gewoon meer erin gooien), met timer dus warm ontbijt wanneer ik opsta. Je kan erin gooien wat je wilt. En heel efficiënt want geen reststromen, van mij in ieder geval, op poep en pies na ;)

Wiebren van Stralen
Wiebren van Stralen Land- en tuinbouw
  • #28
  • 4 dec '22
  • 12:11

De voedingswaarde van een glas Oatly is te vergelijken met de impact van een blikje cola en een portie Franse frietjes zag ik eerder al ergens anders langskomen. Je moet dan weer bijna 20 glazen Oatly drinken om qua voedingswaarde (nutriënten) in de buurt te komen van een glas koemelk.
Dan is wel duidelijk dat er ook iets misgaat als je de footprint van beide producten wel in CO2-equivalenten per liter product toch?
Wat Jeroen van Buuren ook al aanhaalt, er zijn betere bestemmingen te bedenken voor haver dan het ‘melken’ ervan.
Dit gaat natuurlijk voor veel meer producten en hypes op. En dat ongemakkelijke gevoel dat een dier uiteindelijk opgegeten wordt werkt twee kanten op. Want waarom zou je dieren gebruiken als ze niet die rol (accumuleren van nutriënten in vlees, melk, eieren en mest) hoeven te vervullen. Ik denk dan aan veel graan en mais voeren aan het vee om melk en vlees te maken die we ook rechtstreeks zouden kunnen eten als mensen. Want ook dat gebeurt nog volop. In ons land ook nog regelmatig op grond waar we dan wel de mest gebruiken om vervolgens planten en bloemen te produceren die we alleen maar voor de sier hebben.

Idealiter eet een koe gras en vullen we dat aan met ‘tweedehands’ voer om daar melk en uiteindelijk vlees van te krijgen. Dat gras groeit op grond waar ook geen menseneten kan worden geteeld en kan met begrazen en maaien geoogst worden. Op deze wijze produceert een koe zeker 3 keer zoveel (voor mensen) eetbaar eiwit dan ze zelf gebruikt.
Voor een kip en varken is ook een conversie van meer dan 1 haalbaar. Ik denk dat dit belangrijker gaat worden dan voederconversie of voerefficientie waar we ons nu vaak op blindstaren.

Karine Hoenderdos
  • #27
  • 4 dec '22
  • 11:49

Dick, wat een heerlijke compacte en heldere samenvatting:

'Oatly is het resultaat van twee tegelijk van de werkelijkheid losgezongen frames:
- haver = plantaardig = goed = goede melkvervanger
- soja = boskap = fout > we moeten een vervanger zoeken
- niemand houdt rekening met reststromen'

Plus nog:
- Oatly doet aan brutale borstklopmarketing, en neemt het niet zo nauw met cijfers en feiten
- Oatly heeft een zoete smaak.

Voila, de havermelkkoe is een feit. Inderdaad raar dat dit ruim overprijsde en gehypte product niet veel meer winst maakt. Havermelk is de nieuwe gebakken lucht.

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #26
  • 3 dec '22
  • 19:07

Karel van der Velden #23, dank voor je precieze cijfers!

Ik maak de betekenis ervan nog wat tastbaarder.

Autorijden op biobenzine en -diesel levert in ons land alleen al een half miljard kilo varkensvlees op, zeg maar 30 kilo netto per Nederlander. Dat is al veel meer dan de netto consumptie in ons land die in 2021 36,3 kilo bruto bedroeg. De netto consumptie daarvan is 36,3 * 60% = 22 kilo (net iets minder).

Ergo: de resten die achterblijven bij het maken van biobenzine en -diesel zorgen ruimschoots voor ons varkensvlees.

Wist jij dat 10% biobrandstof bijmengen zeer ruim de varkensproductie oplevert die Nederland eet? Dat is absurd omdat het laat zien hoeveel voedsel we bereid zijn te verspillen om aan energie te komen. Ga gewoon 10% minder rijden.

En het moet dus echt gezegd worden: ook gewassen die maar ten dele gebruikt worden om er bewerkt vegan voedsel van te maken dat oorspronkelijke producten moet nadoen, zijn een stimulans voor dierhouderij. En dat wilden we nou juist niet - noch ethisch noch ecologisch is het te verantwoorden. Met name bij zo'n haverdrank wreekt zich dat net als bij biobrandstoffen enorm.

Eén ding werd in deze draad nog niet belicht: waarom is er zo'n gat in de markt voor havermelk? Omdat het bewuste publiek geen soja wil want daar worden bossen voor gekapt en dat groeit niet makkelijk in de EU. Toch blijft het een slecht idee. Minder soja voor dieren en meer voor mensen is daarentegen ecologisch wel een goed idee.

Oatly is het resultaat van twee tegelijk van de werkelijkheid losgezongen frames:
- haver = plantaardig = goed = goede melkvervanger
- soja = boskap = fout > we moeten een vervanger zoeken

Niemand had door dat er significante reststromen zouden ontstaan. Niemand had door dat soja een eiwitproduct is en haver een koolhydraatproduct.

Erik van Dam
Erik van Dam Humane gezondheid
  • #25
  • 3 dec '22
  • 17:12

Ik verbaasde mij al eerder over het onvermogen van Oatly om winst te maken met zo'n goedkoop product dat toch echt duur verkocht wordt. Nu dreigen ze ook nog eens in de problemen te raken.

#4 Er is geen bijmengplicht van 10% bio ethanol in E10 brandstof maar er mag tot maximaal 10% bijgemengd worden. In Duitsland werd er tot 2020 6% bijgemengd, tegenwoordig is dat 6,6%. Dat scheelt een borrel op een slok (sic). Hoeveel er in Nederland bijgemengd wordt ben ik nog niet achtergekomen.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.