0
Fotocredits: 'Kweekzalm bij AH', Huib Stam

Flash VoedselketenNoors kweekzalmkartel moet vertellen waarom het de markt stabiliseert

De Europese Commissie verdenkt 6 Noorse zalmproducenten (Cermaq, Grieg Seafood, Bremnes, Lerøy, Mowi en SalMar) van kartelvorming. De Commissie heeft de Noorse zalmkwekerijen nu openbaar laten weten wat ze van de situatie vindt. Ze doet nog geen officiële uitspraak.

De producenten worden ervan verdacht tussen 2011 en 2019 gevoelige informatie uit te hebben gewisseld om de markt voor Noorse gekweekte Atlantische zalm te beïnvloeden. Het gaat om de uitwisseling van prijzen, productie- en verkoopvolumes en andere prijsbepalende factoren, met het doel de markt te stabiliseren. Omdat daarmee de prijs voor consumenten hoger blijft dan concurrentie-autoriteiten nodig vinden, is dat een overtreding van EU-antitrustregels. Die verbieden daarom kartels.

Het gaat om een meerjarig onderzoek. Al in 2019 vielen inspecteurs in Noorwegen en ook in Nederland kantoren binnen. "Verschillende marktspelers” hadden de Commissie getipt over mogelijke wanpraktijken.

Noorwegen produceert meer dan de helft van de Atlantische kweekzalm wereldwijd en is de belangrijkste leverancier voor de EU. Kweekzalm is voor Noorwegen een groot exportproduct, zowel qua volume als qua waarde. De zalmexport in 2019 bedroeg 1,1 miljoen ton. De vermeende kartelvorming draait om de dagelijkse prijsvorming van verse, hele en schoongemaakte Atlantische zalm. Die is goed voor bijna 80% van alle gekweekte Atlantische zalm die Noorwegen exporteert.

De aandelenkoersen van de betrokken bedrijven daalden flink na deze aankondiging. Als de verdenkingen bevestigd worden, kunnen de bedrijven boetes tot 10% van hun jaarlijkse wereldwijde omzet krijgen, meldt SeafoodSource. De producenten ontkennen enige overtredingen en zijn van plan zich te verdedigen tegen de aantijgingen. Die wil de Europese Commissie nu horen voor ze een definitief oordeel velt.

Producenten Noorse kweekzalm verdacht van kartelvorming | Vismagazine, 31 jan 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.