1
Fotocredits: 'Vissersboot bij Texel', Nederland in foto's

Flash VoedselketenNoordzee te vol voor visserij

De nieuwe coalitie wil meer ruimte maken voor visserij. Experts vragen zich echter af waar die vissers dan moeten gaan vissen. De Noordzee is nu al overvol.

“Als iedereen de ruimte krijgt die nu wordt beloofd, hebben we ongeveer drie Noordzeeën nodig”, zegt Ewout van Galen, directeur van Stichting de Noordzee in het FD. De nieuwe partijen willen namelijk ook meer inzetten op gaswinning en wind op zee. Daarnaast zijn er internationale scheepvaartroutes die niet kunnen veranderen, moet 30% van de Noordzee beschermd worden, zijn er militaire zones en zijn er stukken nodig voor zandwinning.

Ook valt te twisten over hoe cruciaal de visserij is voor Nederland. “Economisch gezien is de sector marginaal”, zegt Ben Vollaard, universitair hoofddocent economie in Tilburg. Verder wijst hij erop dat de visserij door zijn CO2-uitstoot een negatieve impact heeft op het mariene ecosysteem.

Waar de 'visakkers', zones waar de visserij voorrang krijgt op andere activiteiten, moeten komen is dus nog onduidelijk. Het wordt passen en meten. Misschien is er ruimte voor vissen tussen de windmolens, maar zelfs dat is onzeker.

Het Financieele Dagblad - Beloofde ruimte voor vissers maakt puzzel op Noordzee nog moeilijker, 27 mei 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Wouter Klootwijk
  • #1
  • 28 mei '24
  • 12:45

Het is hier al eens voorzichtig geopperd en niemand reageerde (want schrijver is waarschijnlijk gek geworden).
Nog een keer.
In de niet zo heel verre toekomst hoeft een visser niet meer met zijn rode dieselschip en daarop een fishfinder naar vis te zoeken om er volle kracht met een groot net achteraan te gaan.
Nee, vis komt naar de visser toe.
Vissen vertellen elkaar waar een fantastische bron van voedsel te vinden is. Voedsel dat mensen in het water gooien op vaste tijdstippen. Vissen komen er massaal op af. En kunnen dan voor een deel vrij makkelijk gevangen worden.
Sloop de booreilanden in de Noordzee niet allemaal. Ze kunnen de visserij van dienst zijn. Voederstations.
Lachen?

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.