1
Fotocredits: 'Strontrijden', uitsnede, Jos

Flash VoedselketenNieuwe coalitie, maar boer zit nog altijd met de poep

De nieuwe regering, bestaande uit de partijen PVV, BBB, NSC en VVD, beweert de mestcrisis snel en eenvoudig te kunnen oplossen. Door nieuwe mestregels mogen Nederlandse boeren nog altijd minder mest uitrijden. Dat leidt tot een groot mestoverschot. Het Friese bedrijf Mestweg, dat mest transporteert en opslaat, ervaart dagelijks de praktische gevolgen.

Door het natte weer eerder dit jaar, konden boeren hun mest niet uitrijden. Dat leidde tot overvolle opslagruimtes. Mestweg moet daarom nu vaak nee verkopen aan boeren die geen afzetmogelijkheden meer hebben. Boeren en transporteurs raken daardoor in stress. De situatie is zo ernstig dat een aantal boeren mogelijk moet stoppen als er geen oplossing komt.

De regels rondom mest veranderen vaak, en transporteurs zoals Jan Teake Wassenaar van Mestweg hebben weinig vertrouwen in de huidige maatregelen van de demissionaire landbouwminister Adema (die nu juist eindelijk wat deed met zijn plannen). Mestweg probeert het probleem te verlichten door mest bij meerdere klanten op te halen en op te slaan in zijn tanks. Die zijn echter voortdurend overvol. Bovendien is opslag in tanks geen oplossing, want mest moet een bodem vinden.

Het mestoverschot blijft een groot probleem en er is dringend behoefte aan stabiele en effectieve oplossingen om de crisis op te lossen. Het is een mooie testcase voor de nieuwe regering.

Omrop Fryslân - Mesttransporteur moet boeren nee verkopen: "Dat is lastig", 19 mei 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Arend Van 't Oever
Arend Van 't Oever Biotechnologie
  • #1
  • 21 mei '24
  • 11:55

Er is wel een coalitieakkoord, maar nog geen regering.
Het oplossen van het overschot is niet 1, 2, 3-gedaan, maar de grootste druk kan wel van de ketel worden gehaald (bufferstroken, verliezen incalculeren, etc).
Derogatie-afbouw gaat voorlopig wel door dus komen we er sowieso weer tegenaan, voordat we een goed pakket met Brussel kunnen hebben afgesproken (en nakomen) duurt wel even.

Blijf het vreemd vinden, gebruik geen derogatie meer en ik kan fors meer kunstmest aanvoeren & zelfs fosfaat bijstrooien (mais).

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.