15

FlashNieuwe blokkeerboer blaast Farmer Friendly alvast op

Thijs Wiegers is één van de nieuwste nieuwe boerenleiders van ons land. Zonder aarzelen, sneden hij en zijn mannen winkels van Jumbo en AH af van nieuwe bevoorrading. De Farmers Defence Force is alweer old hat en al zo gezapig dat ze geen supermarkten meer plat durft te gooien. Mannen als Thijs doen dat wel. Ze wilden bij de supers aan tafel komen. Dat is gelukt. Op 14 januari is het zover. Op diezelfde dag wil de vorige revolutionair, de ruige Mark van den Oever (FDF) die naam maakte met menige uitspraak die net over het randje ging, met alle geweld het door hem bedachte Farmer Friendly concept bij de supers bespreken. Wiegers laat vandaag alvast weten dat hij daar niet aan gebakken zit. De supers al helemaal niet, want die gaan niet hun hele winst weggeven. Einde verhaal dus.

Melkveehouder Wieggers: ?FarmerFriendly is voor mij niet heilig? | Vee-en-Gewas.nl - Landbouwnieuws voor Oost-Nederland, 16 dec 2020
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Piet Hermus
Piet Hermus landbouw, schrijft wel eens wat
  • #15
  • 21 dec '20
  • 11:15

#14 Frank-Eric. Waarom zou hij tegen bio zijn? Bio is gewoon voor sommige boeren een verdienmodel en een concept. Er zijn genoeg bio- en natuurboeren met ook sympathie voor FDF. Ik heb het tot een bepaald niveau ook sympathie. Jeroen van Maanen oud FDF-er wordt bio. Het schijnt dat Jos Ubbels ook nogal wat geld binnenharkt als natuurboer of vanuit de natuur. Het gaat er om dat je 'de ander' niet uitsluit en je eigen gelijk niet gaat monopoliseren. Dan vereng je het.

Bio kan de wereld niet echt voeden. Zie discussies elders op dit platform. Als alles bio wordt, hoe is dan het dan allemaal betalen voor mensen met weinig geld? Brood en spelen immers. Geen regering kan zich een hongeroproer zich permitteren. Bio kan het niet, zelfs niet als alles vegan is, zoals sommigen beweren. Hoe ga je dan de boel bemesten?

Van den Oever is met iets anders bezig. Continue strijd a la Wakker Dier. Gewoon druk op de ketel houden. Zie dat Farmer Friendly concept met acties en discussie. Het is asymmetrische actie, omdat er wat moet gebeuren. Het systeem zit echt wel zo vast als een huis of is op weg naar grootschaligheid waar amper maatschappelijk draagvlak voor is en een samenleving achterlaat die elk verband mist. Ik kan het nog snappen ook. Maar naast actie is er ook gewoon gepraat nodig. dat zijn parallelle sporen door parallelle clubs. En uiteindelijk bereik je vrede door gepraat. Altijd.

Frank Eric van der Meer
Frank Eric van der Meer tuinman met biodiversiteit
  • #14
  • 21 dec '20
  • 7:50

#13, Piet, maar hoe denk jij dat hij dat als populist (inmiddels afgezakte rang?) gebruikt? 'Bio' kan voor hem een afzeikargument zijn om de onvrede van het plebs te gebruiken.

Piet Hermus
Piet Hermus landbouw, schrijft wel eens wat
  • #13
  • 21 dec '20
  • 1:58

#4 Dick. In 1 Vandaag zei van den Oever iets heel belangwekkends m.b.t. het gewone volk wat moeite heeft de eindjes aan elkaar te knopen, die ook gewoon betaalbaar voedsel willen hebben. Hij zei dat bio de gewone man, de massa, niet gaat voeden en daarmee suggereerde hij (in mijn ogen terecht) dat er nogal wat luchtfietserij en wensdenken zit in tal van bio's en hun politieke spreekbuizen. Nu maken vele wensdenkers (ook politieke) zich er te gemakkelijk vanaf.

Jeroen van Buuren
Jeroen van Buuren Food- en agri-economie
  • #12
  • 20 dec '20
  • 12:04

#10 Staat het probleem daarmee niet juist enorm goed op de kaart?

Er komen toch meer stoppers aan dan blijvers?

Inhoudelijk eens.

Op LTO vergadering zo rond 2005 stipte ik dit punt al eens aan. Gewoon voor in de zaal de microfoon vragen en naast de spreker gaan staan en vragen waar heb jij nou eigenlijk de hele avond naar zitten kijken: Alleen maar mannen met grijs haar toch? Waarop ik mijn blik naar bestuur LTO en spreker liet spreken met een gezichtsuitdrukking van : I rest my case, waarom vooruit niet zo lekker wil. ( Ja, ik was toen nog 'jong' en ietwat te provocerend op zijn tijd).

Maar kijk naar onze huidige populatie opbouw met democratisch ingericht stelsel. Oud heeft de meerderheid....
Kijk eens terug hoe dat er in '60 en '70 uitzag. En dan begin je te zien wat mede maakt dat de democratie niet meer zo functioneert als dat die gefunctioneerd heeft. De macht lag bij jeugd die nu als ouderen nog steeds de macht hebben democratisch gezien... Helaas lijken ze wat van mening veranderd ;-).

Jan Peter van Doorn
Jan Peter van Doorn Marketing en reclame
  • #11
  • 17 dec '20
  • 13:43

De stopper gaat verliezen Marco. Dat durft nog niemand hardop te zeggen. De blijver heeft de toekomst.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.