6
Fotocredits: 'Homemade white bread', Evan Swigart, via Wikimedia

Flash GezondheidNepwit moet Britse witbroodeter gezonder maken

Wit brood net zo gezond maken als volkoren brood, ondanks dat het er nog steeds uitziet en smaakt als wit brood. Britse onderzoekers denken dat dat kan.

Het project krijgt subsidie van de Britse overheid, met als doel de gezondheid van de Britse bevolking te verbeteren via een 'health-by-stealth'-aanpak: maak iets gezonder maken zonder dat mensen het merken.

De onderzoekers voegen kleine hoeveelheden van verschillende producten toe aan het meel. Erwten en bonen voor meer eiwitten, en granen, zemelen en tarwekiemen om het aandeel mineralen en vezels op te krikken.

Zemelen en tarwekiemen worden normaal juist verwijderd uit meel voor wit brood. Daarom stoppen de onderzoekers alleen het binnenste laagje van de zemelen terug in het meel. Dat is minder sterk van smaak en minder gekleurd.

Na de ontwikkelingsfase willen de onderzoekers het ‘gezondere’ witte brood in de supermarkt leggen en kijken of mensen het verschil kunnen proeven met normaal wit brood. Binnen 2 jaar hopen ze zover te zijn.

Is gewoon overstappen op volkoren brood niet veel makkelijker? Britten weten heus wel dat volkoren brood beter is voor de gezondheid, maar vanwege de prijs, smaak en uit gewoonte kopen ze vrijwel altijd gesneden wit brood. Dat verander je niet zomaar.

Nu maar hopen dat het gezonde wit brood binnen de mazen van de vorig jaar aangenomen Honest Crust-wet blijft, die bepaalt aan welke eisen brood moet voldoen. Anders is dit gezondere wit een heuse vorm van de consument neppen.

BBC - Scientists work to make healthier white bread, 10 mei 2024
 • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Sytske Barkhuis
 • #6
 • 12 mei '24
 • 13:15

#5 Marjan,
Uiteraard kun je kinderen leren over gezond eten.
Maar wat gebeurt er als je daar de ouder(s) niet in betrekt?

Marjan van Lunteren
 • #5
 • 12 mei '24
 • 12:06

#3 Sytske, wat is nou belangrijker dan gezondheid? Ouders van tegenwoordig volgen influencers omdat ze het niet geleerd hebben. In de jaren 70 heb ik leren "koken" met pakjes en zakjes. Met af en toe een dag met verse groente. Tegenwoordig volgt men influencers die nauwelijks weten wat gezond voedsel. We volgens recepten, die veelal beginnen met "fruit de uien op hoge temperatuur" Waarom hoog? Niet omdat het eten daardoor smakelijker wordt, maar omdat het lekker snel gaat. En als je interesse niet bij koken ligt, zul je op volwassen leeftijd ook niet interesseren voor een gezonde maaltijd. Als kinderen op de basisschool leren wat gezonde voeding is, nemen ze dat de rest van hun leven mee.

Wouter de Heij
Wouter de Heij R&D en Innovatie in Voedseltechnologie
 • #4
 • 12 mei '24
 • 10:19

We hebben weer onderzoekers die zich bezig houden met productontwikkeling. Ik heb moeite met dit soort projecten. Over de inhoud doe ik even geen uitspraken.

Sytske Barkhuis
 • #3
 • 12 mei '24
 • 10:16

Als ouders niet (meer) weten wat gezond eten is moet je dat de ouders (weer) leren.
Kinderen moeten al van alles leren op school en zij zijn niet verantwoordelijk voor de boodschappen.

Marjan van Lunteren
 • #2
 • 11 mei '24
 • 17:22

Lijkt mij een onzinnige ontwikkeling; eten gezonder maken zonder dat mensen dat weten. Geef voedingsonderwijs op de basisschool. Ouders weten ook niet (meer) wat gezond eten is. Maak volkorenbrood goedkoper en ongezond witbrood drie keer zo duur. Leg wit brood onzichtbaar in het schap en volkorenbrood in het zicht. Maak volkorenbrood lekkerder dan het nu is, misschien moet je er dan iets ongezonders doorheen doen. Het is even wennen, volkorenbrood, daarna vind je witbrood nergens meer naar smaken.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.