0
Fotocredits: De 6 wijndomeinen aangesloten bij BOB Rivierenland

FlashNederlandse kwaliteitswijn vermijdt bespuiten

“Dat we de allereerste wijnen onder de vlag van de BOB Rivierenland op fles hebben is een mijlpaal en daar zijn we als wijnmakers heel trots op," zegt Diederik Beker van het Veluws Wijndomein in een persbericht. "Van voorbereiding tot aanvraag en goedkeuring van onze BOB was een lange en intensieve weg en dat we vijf jaar later de eerste wijnen onder dit keurmerk kunnen uitbrengen is een kroon op ons werk".

Voor degenen die dit niets zegt, een crash course Nederwijn: ons land telt 165 commerciële wijngaarden, die flink aan de weg timmeren op het gebied van kwaliteit. Een manier om vertrouwen aan die kwaliteit mee te geven, is het aanvragen van een (Europese) classificatie, zoals de Beschermde Oorsprongbenaming (BOB).

Voor een BOB-classificatie is een uitgebreid productdossier nodig, met informatie over de toegestane rassen, het (micro)klimaat, de bodem, teelt, vinificatie en geur- en smaakeigenschappen. Niet raar dus dat de BOB Rivierenland trots is op het keurmerk dat in december 2022 werd toegekend. Rivierenland is niet de enige BOB-classificatie: Nederland telt er maar liefst 8 (waaronder de eerste grensoverschrijdende BOB van Europa tussen Nederland en België, de Maasvallei Limburg).

BOB Rivierenland claimt het imago van 'duurzame kwaliteitswijn'. De toegestane druivenrassen - Cabernet Blanc, Cabernet Cantor, Johanniter, Cabernet Cortis, Merzling, Cabaret Noir, Muscaris, Monarch, Sauvignac (VB Cal. 6-04) Pinotin, Solaris, Regent, Souvignier Gris en Villaris - zijn vrijwel allemaal nieuw ontwikkelde druivenrassen die minder gevoelig zijn voor plantenziekten en schimmels. En dat betekent in ons gelukkig nog vaak natte klimaat: minder gewasbeschermingsmiddelen.

BOB en BGA: de kwaliteit van Nederlandse wijn | Nederlandse Wijninfo, 1 jul 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.