1
Fotocredits: 'Mieren', Piqsels

FlashMier met impact

"Je kunt je niet voorstellen hoe groot de impact van deze mier is op je leven,” verzucht een Alphenaar. Zijn huis en buurt zijn overgenomen door het mediterrane draaigatje, een mier die sinds 2013 in Nederland woont. Vorig jaar waren er 8 kolonies bekend, inmiddels 18. De beestjes vormen superkolonies van honderden meters groot. En die impact? De mier is niet te bestrijden. Behalve misschien met nematoden, minuscule aaltjes. Maar die mogen nog niet in huis worden losgelaten.

Trouw - Het mediterraan draaigatje terroriseert bewoners: ?Ze nemen je hele huis over?, 8 jul 2020
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Frank Eric van der Meer
Frank Eric van der Meer tuinman met biodiversiteit
  • #1
  • 11 jul '20
  • 6:37

Ga deze mier met impact 'behandelen'. Het betreft een aantal communicerende nesten (groepen zandhoopjes) over een lengte van zo'n 30 meter, met een aantal 'highways', waarover tienduizenden mieren lopen: vnl steenranden, waar ze de juiste temperatuur zoeken om zich te kunnen bewegen.
Deze beesten zijn byzonder irritant. Ze gaan huizen in, en bijten je daar bijvoorbeeld in bed, of op het terras, tijdens het eten. In de tuin wordt je ook gebeten, als je per ongeluk stil staat.
Locatie: ZW-Frankrijk, een huis in een lotissement (groep van huizen) op een zuid-helling. Veel huizen zijn daar inmiddels geinfecteerd. Veel zon, open, veel steen en beton, maar ook planten, die dit jaar vergingen van de bladluizen; die draaikontjes brachten die luizen erop, om ze te 'melken' voor hun zoetachtige uitscheiding, de honingdauw. Zo gingen de viooltjes op het terras naar de filistijnen, door opgebrachte luizen, en een mierenhighway het terras op, vanuit de nesten beneden, 20 meter verderop.
Heb fipronil geprobeerd op de 'passages', maar dat hielp alvast niet. Mierendoosjes werken ook niet, deze mier gaat er niet in. Nesten onder water zetten ook niet.
Las dat ze nu ook in Nederland voorkomen. Dat wordt lachen met de klimaatverandering (lekker warm), al dat steen en beton en spauwmuren. Misschien alle tuinen betonneren (klinkt wat tegenstrijdig, maar met al dat beton heb je wel beter overzicht), planten (ook bomen: zit ook bladluis in) eruit dus geen bladluizen voor de mieren meer?
Van het mediterrane gebied zelf, waar deze mier van nature voor komt, weet ik niet of er soortgelijke problemen zijn, zal me er 'ns in verdiepen.
Wellicht komt er dat biologische middel.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.