0
Fotocredits: 'Boiling water', tillwe

Flash GezondheidMicroplastics kun je uitkoken

Ben je bang voor microplastics in je water? Kook ze er gewoon uit. Uit nieuw onderzoek van de Jinan University in China blijkt dat wel 90% van de nano- en microplastics in water kan verdwijnen door het te koken.

De onderzoekers verzamelden monsters kraanwater en vergeleken het gehalte aan nano- en microplastics voor en na 5 minuten koken. Ze ontdekten dat de nano- en microplastics door het koken ingekapseld werden in de kalk die gevormd werd door de verharding van calcium. Die kalk is makkelijk te verwijderen met een filter.

Het effect was zichtbaarder bij hard water dan bij zacht water. In water met 180 milligram kalk per liter, was 84% van de nano- en microplastics verdwenen. In water met 300 milligram kalk per liter was zelfs 90% verdwenen. In zacht water, 60 milligram kalk per liter, was maar 25% van de nano- en microplastics verdwenen.

Microplastics zijn veel aanwezig in water. Laatst kwam al aan het licht dat in 1 plasticfles water 240.000 plastic deeltjes voorkomen. Het is nog onduidelijk wat het effect van microplastics op onze gezondheid is, maar onderzoekers denken niet dat het gunstig zal uitpakken.

NewScientist - Boiling tap water can remove 80 per cent of the microplastics in it, 1 mrt 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.