4
Fotocredits: 'Wapperende vlaggen EC', Berlaymontgebouw Brussel Leandro's World Tour

FlashEuroparlement voor energieboycot Rusland

Wij moeten niet mauwen over een beetje economisch schade zegt Europarlementariër en oud-premier van België Guy Verhofstadt. Wel verwacht hij dat het besluit niet doortastend en traag zal worden ingevoerd.

Twitter - Nieuwsuur on Twitter, 8 apr 2022
 • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Kees verhagen
Kees verhagen Land- en tuinbouw
 • #4
 • 10 apr '22
 • 17:50

Ach de Europese parlementairs kunnen makkelijk praten. Een riant salaris bonussen reiskostenvergoeding. Je zal maar een aowtje of in de bijstand zitten dan piep je wel anders . Hoorde dat de midden inkomers het ook al steeds moeilijker krijgen om de eindjes aan elkaar te knopen. Zo wordt uiterst rechts wel heel groot .

Arend Van 't Oever
Arend Van 't Oever Biotechnologie
 • #3
 • 9 apr '22
 • 11:48

Verdeel en heers werkt overal, Europa is te versnipperd en uitgespeeld over de laatste decennia dat eendracht nu moeilijk is. We gaan naar de zomer, dat scheelt.

Verbruik reduceren zal het snelste gaan met een olie- en gasstop, maar zal ook pijn doen.
Van stop op vliegen, minder voedsel, geen airco, minder autoverkeer, logistiek beperkt tot minimaal noodzakelijk (importbeperking), etc.
Zal onze luxe in 1 keer fors aantasten.

Die pijn is niets vergeleken met wat er in Oekraine gebeurt. Ingrijpen in het conflict is weer wat anders, enige optie lijkt daar een onthoofdingsactie te zijn in hoop op betere opvolging in Rusland en geen “dead mans switch” mbt nucleaire wapens. Dat is een zeer grote gok.

Frank Eric van der Meer
Frank Eric van der Meer tuinman met biodiversiteit
 • #2
 • 8 apr '22
 • 13:49

#1 Dick, " maar verdere economische sancties niet omdat die de bevolking schaden en eerder een tegengesteld effect hebben door het wij-zij gevoel (=nationalisme) dat erdoor wordt aangewakkerd."
Ik vraag me af of je zo moet denken. Het wij-zij wordt sowieso aangewakkerd, en 70% van de russen steunt Poetin, het is toch allemaal de schuld van het westen.
Je kan je ook afvragen of sancties uberhaupt zin hebben. Die 'prompte' olie en gasboycot zit er nl ook niet in (die zou anders effect hebben), de oligargen merken er niets van, en de roebel is alweer op het nivo van voor de oorlog. Intussen vliegen hier de prijzen (en elders op de wereld ook) omhoog.
In Oekraine woedt het gevecht om de democratie, zo werd gesteld, maar vindt een aardig aandeel van de fransen, één of meerdere argumenten, waarom Rusland die oorlog begon, wel kloppen, en klimt het % le Pen-aanhangers omhoog.
Tenslotte is het de vraag of men weet waar men gaat uit komen met dit alles, of het één en ander niet een geheel eigen dynamiek gaat krijgen.

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
 • #1
 • 8 apr '22
 • 9:07

OP de NOS verder een complete analyse van het effect van sancties.

Conclusie: kolenimport stoppen (zoals Duitsland doet) heeft geen zin, een prompte gas- en oliestop wel (dat kost de Russische regering een dikke 800 miljoen euro per dag) maar verdere economosche sanacties niet omdat die de bevolking schaden en eerder een tegengesteld effect hebben door het wij-zij gevoel (=nationalisme) dat erdoor wordt aangewakkerd.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.